TÉMA

AVE CZ

Skládka Nasavrky se může rozšířit do katastru Ctětína. Odpůrci v referendu neuspěli

Neúspěšně pro iniciátory, kteří chtěli zabránit rozšíření skládky, skončilo referendum ve Ctětíně na Chrudimsku. Proti tomu, aby se obec snažila zabránit jejímu rozšíření, bylo 52,9 procenta hlasujících, přišlo 57,2 procenta oprávněných voličů. Výsledek je vzhledem k poměrně vysoké účasti platný a také závazný.
13. 1. 2024|

Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.
12. 5. 2023|

Petice proti spalovně v Rybitví u Pardubic míří do Senátu

Více než deset tisíc lidí podepsalo petici proti spalovně odpadu v Rybitví u Pardubic. Obávají se zhoršení kvality ovzduší i zvýšení kamionové dopravy. V téměř dvacet let odstavené spalovně by totiž majitel, společnost AVE CZ, chtěl po rekonstrukci spalovat průmyslový a nebezpečný odpad. Petice nyní putuje do Senátu.
17. 4. 2023|

Vedení Čáslavi podmiňuje rozšíření skládky vznikem obchvatu

Vedení Čáslavi na Kutnohorsku souhlasí s plánovaným rozšířením skládky jen za situace, že bude zároveň vybudován jihozápadní obchvat města. Řekl to tamní starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Část obyvatel se proti záměru bouří, obávají se nárůstu dopravy. Vznikla i protestní petice. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která skládku provozuje, tvrdí, že se dopravní zátěž po rozšíření nezvýší.
19. 1. 2023|

Policie stíhá odpadovou firmu za krácení daní se škodou 3,76 miliardy korun

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala stíhat firmu z krácení daní kvůli nakládání s odpady. Server Lidovky.cz napsal, že stíhání čelí firma AVE CZ odpadové hospodářství a kriminalisté vyčíslili škodu na 3,76 miliardy korun. AVE CZ potvrdila, že čelí stíhání. Podle firmy je nepodložené a postavené na chybných závěrech, miliardovou škodu označila za virtuální.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 16:54|

Rybitví navrhuje investorovi, aby místo spalovny postavil bateriové úložiště. Ten se ale chce držet původního plánu

Obec Rybitví na Pardubicku chce zabránit vzniku spalovny nebezpečného odpadu na svém katastru. Investorovi navrhla, aby místo ní zřídil bateriové úložiště. Prostor pro spalovnu se pokusí najít v Pardubickém kraji jinde. Mluvčí AVE CZ uvedla, že dceřiná firma bude pokračovat v přípravě investice, bez ohledu na návrh obce.
22. 3. 2022|

Z Ostravy zmizely všechny kaly z lagun po Ostramu. Zápach z nich obtěžoval místní obyvatele léta

Společnost AVE CZ odvezla z Ostravy všechny kaly z lagun po chemičce Ostramo. Dodržela tak harmonogram, který jí přikazoval odvézt kaly do konce letošního roku. Skončila tak hlavní etapa sanace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Část kalů je nyní uložena v meziskladech, příští rok budou spáleny v Německu.
28. 12. 2020|

Poplatek za popelnice v Praze podraží o třetinu

O třicet procent podraží svoz komunálního odpadu v hlavním městě. Změnu znění vyhlášky v pondělí schválili pražští radní. Důvodem je snaha snížit částku, kterou musí město za svoz každoročně doplácet. Zvýšení poplatku přinese do městské pokladny ročně asi 220 milionů korun navíc. Naopak město nově zavede svoz bioodpadu, který by měl občany vyjít na polovinu současné částky.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 14:28|

Kaly z Ostrama prozatím zůstanou v Ostravě, před spálením se převážet nebudou. Nesmrdí, ujistila firma

Kaly z lagun po chemičce Ostramo zůstanou ještě nějaký čas v Ostravě. Podle nové smlouvy se státním podnikem Diamo je může firma AVE CZ ve městě skladovat a postupně je odtud vozit ke spálení do Vřesové na Sokolovsku. Původně je měla nejprve odvézt na skládku do Čáslavi, ale přesvědčila Diamo, že by to představovalo větší zátěž pro životní prostředí.
1. 2. 2019|

Kaly z lagun v Ostravě ještě nějaký čas zůstanou. Diamo musí zpracovat dodatek smlouvy

Ministerstva financí a životního prostředí souhlasí s tím, aby kaly z lagun v Ostravě zůstaly ještě nějaký čas – nově se hovoří o roce 2020. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, vedení státního podniku Diamo už dostalo doporučení připravit dodatek smlouvy k likvidaci kalů z lagun Ostramo. Vedení města ale chce, aby byly kaly odvezeny co nejdříve.
19. 12. 2018|

Lidé si stěžují na zápach. V Ostravě se odstraňují kaly z lagun

V Ostravě se od konce loňského roku opět pracuje na odstraňování kalů z ropných lagun v areálu bývalé chemičky Ostramo. Začala tak další etapa likvidace jedné z největších ekologických zátěží v České republice. Lidé si ale stěžují na silný zápach.
24. 1. 2018|