TÉMA

Pixar

Na Rusy tlačí kulturní sankce. Zapomenout můžou na premiéry Hollywoodu, plány Netflixu i pozvánku do Cannes

Světová kulturní sféra pokračuje v omezování kontaktů s Ruskem. Hollywoodské společnosti pozastavují premiéry nových snímků v tamních kinech, přestože země pro ně představuje velmi lukrativní trh. Ze streamovacích platforem na agresi vůči Ukrajině reagoval především Netflix, mimo jiné pozastavuje práci na chystaných ruských projektech. Mnohé, nejen filmové, festivaly daly najevo, že proputinovští umělci nejsou na jejich červených kobercích vítáni.
4. 3. 2022|

Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 07:48|

Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.
11. 4. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Na záhadném ostrově divočí děti v novém zpracování Petra Pana

Americký filmař Benh Zeitlin před několika lety upoutal pozornost snímkem Divoká stvoření jižních krajin. Po tomto svérázném příběhu dospívání se odmlčel a teprve v příštím roce do kin uvede svůj nový film. Wendy se inspiruje v příbězích o Petru Panovi, je ale vzdálená představě o klasické adaptaci.
9. 11. 2019|

Filmová upoutávka týdne: „Táta byl čaroděj.“ Studio Pixar modernizuje fantasy

Na příští rok si studio Pixar připravilo jeden ze svých originálních námětů. Ve snímku Frčíme zavede diváky do fantasy světa, který ale nepřipomíná obvyklé středověké kulisy, nýbrž relativně moderní prostředí s auty a televizemi.
12. 10. 2019|

Práce hraček nikdy nekončí, čeká je proto čtvrtá Toy Story

Tom Hanks jako kovboj Woody nebo Tim Allen coby Buzz Rakeťák se vrací v dalším příběhu hraček. Toy Story 4 začnou kina ve Spojených státech vyprávět příští týden, tuzemští diváci si na nové animované dobrodružství musí počkat na začátek srpna.
14. 6. 2019|

Přepisování hollywoodské krajiny. Walt Disney pohltil studio 20th Century Fox a jeho filmy

Americký zábavní gigant Walt Disney dokončil převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox. Zaplatí za ně 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Dokončení dohody znamená velkou změnu v oblasti hollywoodských studií. Disney tím získal i filmové studio 20th Century Fox, které vzniklo už v roce 1935 a které patřilo do takzvané velké šestky.
20. 3. 2019|

Toy Story a mnohem víc. Studio Pixar odhaluje svoje kouzla na pražském Výstavišti

Hledá se Nemo, Příběh hraček nebo Úžasňákovi jsou jen některé z úspěšných titulů studia Pixar. Za více než třicet let vyrobilo na dvě desítky celovečerních filmů a získalo za ně v součtu 24 Oscarů, šest Zlatých glóbů a tři ceny Grammy. Pohled do dílny mistrů animace nyní nabízí výstava v prostorách Křižíkových pavilonů pražského Výstaviště.
16. 2. 2019|

V animáku o smrti není mrtvo

Mexickou kulturu a folklorní tradici uctívání předků vystihuje nový animovaný film Coco. Do českých kin vstoupil s cenou Zlatý glóbus v kategorii nejlepší animovaný film a už teď se o něm mluví jako o kandidátovi na Oscara.
23. 1. 2018|