TÉMA

National Geographic

Delfíni poznají kamarády podle chuti jejich moči. O čich je připravila evoluce

Delfíni skákaví rozeznávají své přátele nejen pomocí již dlouho známého pískání, ale i skrze chuť jejich moči. Naznačuje to nová studie mořského biologa Jasona Brucka ze státní univerzity Stephena F. Austina v Texasu, o které informoval měsíčník National Geographic.
23. 5. 2022|

Ikonická fotografie mladé Afghánky obletěla celý svět, žena ze snímku dnes žije v Itálii

Celý svět ji znal jako afghánskou dívku, dokonce jako afghánskou Monu Lisu. Její ikonický portrét z obálky časopisu National Geographic z roku 1985 obletěl celou planetu. Teprve v roce 2002 se k neznámé podařilo přidat jméno – Šarbat Gulaová. Po obnovení nadvlády Talibanu dostala dnes už vdova se svými dětmi šanci na nový začátek v Itálii.
27. 11. 2021|

Přemnožení bobři likvidují lesy Ohňové země. Ovládli už území větší než Česká republika

Argentina v posledních desetiletích bojuje s nečekaným problémem. Na jihu země, v souostroví Ohňové země, došlo k extrémnímu přemnožení bobrů. Jejich šíření se nedaří zabránit, příroda nemá proti rychle se množícímu škůdci žádné obranné mechanismy – a vzácné lesy mizí.
30. 7. 2019|

National Geographic vznikl před 130 roky. Založili ho právník a otec telefonu

Americký časopis National Geographic je slavný nejen kvalitními články, ale především úžasnými fotografiemi. Přitom začínal jako černobílý věstník pro několik vědců.
13. 1. 2018|