TÉMA

Nizozemí

Politici vybízejí Írán a Izrael ke snížení napětí

Představitelé řady států v pátek opět vyzvali ke snížení napětí na Blízkém východě po zprávách o nočních, patrně izraelských úderech na íránském území a o ranním útoku na pozice protivzdušné obrany v Sýrii. Izrael se k útoku zatím oficiálně nepřihlásil a íránská strana oficiálně nepřiznala škody.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 14:42|

Antverpy jako kokainová tepna. Příliv drog mají zastavit i nové skenery

Pašování kokainu do Evropy je na vzestupu. Belgické úřady loni v Antverpách zadržely rekordních sto deset tun drogy. V potírání zločinu pomůžou investice do nových skenerů, nábor celníků nebo speciální tým prokurátorů. Drogová kriminalita postihuje i život ve městě, při nedávné přestřelce zahynula jedenáctiletá dívka.
12. 1. 2023|

Pandemie ve světě: Chci naštvat neočkované, prohlásil Macron. Itálie schválila povinnou vakcinaci pro starší padesáti let

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal pozdvižení v Národním shromáždění, když navrhl tvrdá opatření proti neočkovaným. Italská vláda ve středu schválila povinné očkování proti nemoci covid-19 pro lidi starší 50 let. Izrael zaznamenal téměř 12 tisíc nově nakažených, nejvíc od začátku pandemie v zemi. Také USA hlásí další extrémně vysoký přírůstek a počet hospitalizovaných se blíží rekordu z loňského ledna. Anglie i přes vysoká čísla uvolní pravidla pro cestování.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 23:43|

Pandemie ve světě: Omikron zaznamenalo už 89 zemí světa, Nizozemsko zavádí lockdown

Variantu koronaviru zvanou omikron zaznamenalo už devětaosmdesát zemí světa, informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Omikron se rychle šíří i ve státech s vysokou úrovní imunity obyvatelstva. WHO uvádí, že není jasné, zda to způsobuje schopnost viru obejít imunitu, jeho vyšší přenosnost, nebo kombinace obou faktorů. Nizozemsko zavádí od neděle lockdown, v Německu a Rakousku se proti opatřením demonstrovalo.
18. 12. 2021Aktualizováno18. 12. 2021, 19:35|

Finále Eurovize proběhne bez české účasti, Cristovao neuspěl

Česká republika nepostoupila do finále Eurovize. Zpěvák a tanečník Ben Cristovao neuspěl v semifinále. Populární soutěž sleduje po celém světě více než dvě stě milionů diváků. Pětašedesátý ročník se letos odehrává v nizozemském Rotterdamu. Finále soutěže odvysílá Česká televize v sobotu v devět hodin večer.
20. 5. 2021|

Nizozemci nabrousili ostří a vyrazili na zamrzlé kanály

Kovová „želízka“ si Holanďané připínali na boty již ve třináctém století. Zábava prostého lidu si uchovala v zemi tradici dodnes a bruslení je možné považovat za národní sport. Pokud to podmínky dovolí, neváhají bruslaři okamžitě vyjet na zamrzlé kanály, které jsou jindy doménou lodní dopravy. Nadšenci se tak mají možnost projet například Amsterdamem nebo po ledě navštívit větrné mlýny v Kinderdijku.
17. 2. 2021|

Hrozba terorismu v Rotterdamu: Podezřelý byl jen montér s plynovými lahvemi

Nizozemská policie propustila muže, kterého ve středu zadržela v Rotterdamu v souvislosti s teroristickou hrozbou namířenou proti koncertu americké rockové skupiny. Řidič vozu se španělskou poznávací značkou, který převážel plynové bomby, neměl s ohrožením nic společného. V pátek o tom informovala agentura AP.
25. 8. 2017|

Nizozemský soud vzal do vazby dva manažery zodpovědné za kontaminovaná vejce

Nizozemský soud v úterý uvalil vazbu na dva podnikatele zapletené do aféry kolem jedovatého insekticidu fipronil, který se dostal do milionů vajec nabízených v obchodech v několika evropských zemích. Dva muže ve věku 24 a 31 let zadržela policie minulý týden ve čtvrtek, uvedla agentura AFP.
15. 8. 2017|

Zájem o létání roste, ale pasažéři se někdy nedostanou do letadla. Mají nárok na odškodnění

Dramatické záběry cestujícho, který byl nedávno v USA vyvlečen z letounu společnosti United Airlines, obletěly svět. Zároveň vyvolaly debatu o praktikách aeroliní i o tom, jaká práva mají v letecké dopravě pasažéři. A nemusí jít o tak extrémní případ jako byl tento (ostatně skončí u soudu, protože muž byl kvůli utrpěným zraněním hospitalizován a hodlá společnost žalovat). Nepříjemné případy se stávají i v Evropě. Třeba tento týden jedné mladé Češce, která přiletěla později než plánovala. Evropská unie má pro podobné případy zpracována jednotná pravidla, jak „horké“ chvilky aspoň částečně kompenzovat.
19. 4. 2017|