TÉMA

Kauza CASA

Exministryně Parkanová znovu narazila u soudu s požadavkem na vyšší odškodnění za stíhání

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová se musí spokojit s 1,6 milionu korun, které v minulosti dostala od resortu spravedlnosti za nezákonné trestní stíhání. U soudu znovu neuspěla s požadavkem na dalších zhruba 8,5 milionu. Soudkyně sice ve čtvrtek ráno vyhlásila verdikt, ale odůvodnění nepřečetla, protože na vyhlášení nepřišel nikdo z účastníků jednání – Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerstva spravedlnosti.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 13:35|

Parkanová dál usiluje o milionové odškodnění za stíhání v kauze CASA, proti rozsudku se odvolala

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se odvolala proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který jí nepřiznal nárok na další odškodnění za nezákonné dlouholeté stíhání v kauze armádních letounů CASA. České televizi to řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Ministerstvo spravedlnosti se Parkanové omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun, ale bývalá politička žádala dalších zhruba 8,5 milionu.
17. 5. 2023|

Svědci si nevzpomínají a všichni mluví o průtazích. Kauza nákupu letounů CASA se vleče dál

V kauze letounů CASA v úterý vypovídali bývalí členové vlády. Podle někdejšího šéfa generálního štábu Vlastimila Picka neprovázelo zakázku nic nestandardního. V případu je kvůli možnému předražení strojů obžalovaná také exministryně obrany Vlasta Parkanová. Aktéři upozorňují, že se soud protahuje: od nákupu už uplynulo téměř 10 let.
8. 1. 2019|
Kauza CASA

Parkanovou soud pokutoval za to, že zveřejnila přepisy výslechů. Možná platit nebude

Vlasta Parkanová nemusí zaplatit 16 tisíc korun za zveřejnění výpovědí v kauze CASA. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který případ vrátil Úřadu pro ochranu osobních údajů k projednání. Bývalá ministryně obrany tak po více než roce a půl uspěla s kasační stížností. Česká televize informaci zjistila z justiční databáze.
18. 7. 2018Aktualizováno18. 7. 2018, 10:28|
Kauza CASA

Obchod s letadly CASA byl pro Česko mimořádně výhodný, zastal se Kalousek u soudu Parkanové

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se u soudu zastal exministryně obrany Vlasty Parkanové, která čelí obžalobě za nákup letounů CASA. Státní zástupce političce vyčítá, že nenechala předem zpracovat posudek k ceně letadel. Podle Kalouska k tomu však při nákupu vojenského materiálu neměla ani zákonnou povinnost, ani možnost. Z pozice svědka postup ministerstva hájil také Michal Hon, někdejší generální ředitel firmy Omnipol, která obchod zprostředkovala.
9. 5. 2018Aktualizováno9. 5. 2018, 14:47|
Kauza CASA

Vrchní soud v Praze nařídil na září jednání v kauze BIS, rozhodne o vině Nečasové i Rittiga

V polovině září začne odvolací Vrchní soud v Praze řešit případ údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). V případu figuruje i bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nečasová, lobbista Ivo Rittig a jeho právník David Michal. Všichni tři byli u prvoinstančního soudu odsouzeni k podmíněným trestům.
20. 6. 2017|
Kauza CASA

Pět let od obvinění rozplétá soud kauzu CASA. Exministryně Parkanová nepřišla

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se vzdala účasti u soudu, který projednává kauzu CASA. Četla se proto pouze její policejní výpověď. Žalobce ale chce, aby se Parkanová k soudu dostavila osobně. Exministryně je obžalovaná z toho, že nákupem čtyř transportních letadel CASA C-295M způsobila státu škodu přes 800 milionů korun. Spolu s ní stojí před soudem někdejší šéfe sekce vyzbrojování na jejím ministerstvu Jiří Staněk, který na začátku líčení odmítl vinu.
16. 5. 2017Aktualizováno16. 5. 2017, 14:23|
Kauza CASA

Parkanová nechce platit za zveřejněné výslechy. Zkouší ještě kasační stížnost

Pokutu pro Vlastu Parkanovou (TOP 09) za zveřejnění informací z výslechů v kauze CASA bude řešit Nejvyšší správní soud. Úřad na ochranu osobních údajů bývalé ministryni obrany uložil zaplatit 16 tisíc korun. Parkanová s tím ale nesouhlasí a podle informací České televize podala kasační stížnost.
13. 1. 2017|
Kauza CASA

Nákup letounů CASA jde zpět k soudu. Parkanové hrozí až deset let

Případ nákupu letounů CASA, ve kterém figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09), se vrací k prvoinstančními soudu. Odvolací Městský soud v Praze zrušil původní rozhodnutí soudkyně, aby věc došetřilo státní zastupitelství. České televizi to potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.
5. 1. 2017|
Kauza CASA

Pokuta pro Parkanovou platí. Exministryně pyká za zveřejňování v kauze CASA

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová musí zaplatit pokutu za to, že zveřejnila výpovědi svědků v trestní kauze nákupu vojenských letadel CASA. Soud ve středu zamítl její žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů a rozsudek je pravomocný. Advokát Vlasty Parkanové Tomáš Sokol argumentoval tím, že úřad jeho klientce upírá právo na svobodu projevu a současně hrubě porušuje její právo na obhajobu.
30. 11. 2016|
Kauza CASA

Státní zástupce nechce došetřovat nákup letounů CASA. Podal stížnost

Státní zástupce nesouhlasí s rozhodnutím soudu, který vrátil k došetření případ nákupu letounů CASA. Proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 proto podal stížnost. Informaci České televizi potvrdila tisková mluvčí soudu Zuzana Barochová. Stížností se bude zabývat Městský soud v Praze.
3. 10. 2016Aktualizováno3. 10. 2016, 16:55|
Kauza CASA

Obžalobu v kauze nákupu letadel CASA soud vrátil k došetření

Obvodní soud pro Prahu 6 vrátil k došetření kauzu nákupu letadel CASA pro českou armádu, v níž figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Pro Parkanovou postup soudu znamená potvrzení faktu, že návrh byl už od počátku nezpůsobilý. „Znamená pro mě potvrzení faktu, že návrh byl nezpůsobilý od samého počátku v roce 2012 a zůstal nezpůsobilý až do této doby,“ konstatovala.
16. 9. 2016|
Kauza CASA

V kauze letounů CASA padly obžaloby. Zřejmě i exministryně Parkanové

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu v kauze údajně nevýhodného nákup transportních letounů CASA. Obžaloba míří na dvě osoby. Podle dřívějších informací médií by mělo jít o exministryni obrany Vlastu Parkanovou a bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Žalobci je viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.
15. 12. 2015Aktualizováno15. 12. 2015, 14:34|
Kauza CASA

Policisté navrhují obžalovat Parkanovou kvůli letounům CASA

Praha - Protikorupční policie podala návrh na obžalobu v kauze údajně předražených armádních letounů CASA. Pokud se s vyšetřovateli ztotožní státní zástupce, zamíří kauza po letech k soudu. V souvislosti se zakázkou vydala Poslanecká sněmovna ke stíhání v roce 2012 bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Ta byla poté obviněna ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.
4. 3. 2015Aktualizováno4. 3. 2015, 13:36|
Kauza CASA

Parkanová podá žalobu kvůli pokutě za zveřejnění výslechů

Praha – Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) se bude bránit správní žalobou proti pokutě, kterou dostala za zveřejnění výslechů v kauze CASA. Proti šestnáctitisícovému postihu už dřív podala rozklad, který ale Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl. Parkanová je v případu CASA obviněna ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.
23. 1. 2014Aktualizováno23. 1. 2014, 12:10|
Kauza CASA

Zveřejnění výslechů bude stát Parkanovou 16 tisíc

Praha - Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová nedávno zveřejnila na internetu výslechy týkající se kauzy údajně předraženého nákupu vojenských letounů CASA. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ale zveřejněním informací porušila pravidla, proto jí udělil pokutu 16 tisíc korun. Vlasta Parkanová sama rozhodnutí zpřístupnila na svém webu, ještě proti němu může podat rozklad.
7. 11. 2013|
Kauza CASA

Parkanová na webu zveřejnila výslechy obviněných v kauze CASA

Praha - Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová zveřejnila na svém webu výslechy obviněných a svědků v kauze údajně předraženého nákupu letadel CASA. „S ohledem na to, že řízení není ukončeno, nebudu zveřejněný obsah nijak komentovat ani se k němu jakkoli vyjadřovat. Materiály jsou i bez toho výmluvné a komentář (ani vysvětlující, ani citově zabarvený) nepotřebují,“ napsala k dokumentům exministryně.
14. 8. 2013Aktualizováno14. 8. 2013, 16:15|
Kauza CASA

Rok od vydání Parkanové. Vyšetřování se protahuje

Praha - Vyšetřování Vlasty Parkanové, kterou nákup údajně předražených vojenských letadel CASA stál křeslo ministryně obrany, se protahuje. Dnes je tomu rok, co poslanci svou kolegyni vydali k trestnímu stíhání, policie ale už několik měsíců čeká na důkazy ze zahraničí. Vrchní státní zastupitelství chce kauzu uzavřít do konce roku. Do té doby hodlá rozhodnout, zda Parkanovou osvobodí, nebo ji jako obžalovanou pošle k soudu.
11. 7. 2013Aktualizováno11. 7. 2013, 08:27|