TÉMA

Zadeh

Zadeh je na svobodě, vězení podmíněně opustil po šesti letech

Podnikatel Shahram Zadeh, souzený v kauze miliardových daňových úniků, byl v pátek podmíněně propuštěn z brněnské vazební věznice. České televizi to sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Na konci října uzavřel s žalobcem dohodu o vině a trestu. Z devítiletého trestu, který dohodou přijal, si odseděl zhruba šest a půl roku, mohl tedy požádat o předčasné propuštění.
27. 11. 2021Aktualizováno27. 11. 2021, 11:26|

Skončila vleklá kauza. Soud schválil Zadehovi dohodu o vině a trestu: devět let a 17 a půl milionu

Až napodruhé Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou podnikatel Shahram Zadeh uzavřel se žalobcem v kauze miliardových daňových úniků. Za přiznání si Zadeh vyjednal trest devět let vězení a peněžitý trest 17,5 milionu korun. Dohodou se soud zabýval už v první polovině října, tehdejší návrh kvůli chybám v dohodě neschválil. Rozsudek  vyhlašoval přes hodinu a půl, je pravomocný.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 13:02|

Podnikatel Zadeh se plně doznal, daňová kauza se blíží ke konci

Podnikatel íránského původu Shahram Zadeh se ve své daňové kauze plně doznal. S žalobcem uzavírá stejně jako další obvinění dohodu o vině a trestu, ty bude muset schválit soud, uvedl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Obžaloba viní Zadeha z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Kauzou se několik let zabývá Krajský soud v Brně. Zadeh vinu dosud popíral.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 15:39|

Podnikatel Zadeh se chce dohodnout o vině a trestu v kauze daňových úniků

Podnikatel Shahram Zadeh projevil v daňové kauze, kterou projednává brněnský krajský soud, zájem dohodnout se na vině a trestu. Záležet ale bude na tom, do jaké míry dozná vinu a bude akceptovat trest, a zda případnou dohodu schválí soud, řekl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Termíny hlavních líčení v případu jsou nyní vypsány do konce března 2021. Zadeh vinu dosud popíral.
3. 12. 2020|

Policie viní 16 lidí z krácení daně z dovozu pohonných hmot. Případ souvisí s kauzou Zadeh

Policie obvinila 16 lidí z krácení daně z přidané hodnoty. Při dovozu pohonných hmot měla skupina státu způsobit škodu ve výši zhruba 2,5 miliardy korun. Případ souvisí s vleklou daňovou kauzou, kde je hlavním obžalovaným podnikatel íránského původu Shahram Zadeh.
30. 9. 2020|

Zadeh založil podle soudu zločineckou skupinu. Dostal vyšší trest v kauze ovlivňování svědků

Vinu Shahrama Abdullaha Zadeha a dalších pěti obžalovaných v kauze ovlivňování svědků potvrdil Krajský soud v Brně. Trest mu zpřísnil z původních 3,5 roku na osm let, čtyři z dalších pěti obviněných místo původního podmíněného trestu poslal do vězení. Íránský podnikatel čelí obvinění i v daňových únicích při prodeji pohonných hmot, právě při vyšetřování tohoto případu se podle vyšetřovatelů snažil ovlivnit výpovědi svědků ve svůj prospěch. Rozhodnutí je pravomocné.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 11:39|

Íránec Zadeh skončil kvůli údajnému ovlivňování svědka ve vazbě

Brněnský městský soud poslal do vazby česko-íránského podnikatele Abdullaha Zadeha. Čelí obvinění, že se měl podílet na ovlivňování svědka, souběžně je již také obžalovaný kvůli daňovým únikům za dvě a půl miliardy korun. Se Zadehovým jménem by pak mohla souviset i nedělní policejní razie na řadě míst v republice.
4. 12. 2016Aktualizováno4. 12. 2016, 21:09|

Zadeh nově čelí obvinění z ovlivňování svědka. Policie ho znovu vyslýchá

Podnikatel Sharam Abdullah Zadeh čelí obivnění v další kauze. Podle vyšetřovatelů se podílel na ovlivňování svědka. Íránec s českým občanstvím už je obžalovaný kvůli daňovým únikům za dvě a půl miliardy korun. Kauzu nyní řeší Krajský soud v Brně.
3. 12. 2016Aktualizováno3. 12. 2016, 15:19|

Podnikatele Zadeha, který je na svobodě díky rekordní kauci, zadržela policie

Policie zadržela v Praze podnikatele íránského původu Sharama Abdullaha Zadeha, který je obžalovaný v případu miliardových daňových úniků. Případ už řeší krajský soud v Brně, podnikatel je na svobodě jen díky rekordní 150milionové kauci. Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar potvrdil, že u podnikatele celý den prováděla policie domovní prohlídku. Večer ho pak převezla na výslech do Brna.
2. 12. 2016Aktualizováno2. 12. 2016, 21:19|

Advokáti Íránce Zadeha neúspěšně zavalili soud námitkami. Proces kvůli daňovým únikům začal

Advokáti Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha, obžalovaného z daňových úniků, se neúspěšně snažili zabránit soudnímu procesu námitkami proti trestnímu řízení. Soud je ale zamítl a proces zahájil čtením obžaloby. Jednání bude pokračovat ve středu a ve čtvrtek.
8. 3. 2016Aktualizováno8. 3. 2016, 15:28|

Propuštěn, zatčen, propuštěn. Podnikatel Zadeh, který složil rekordní kauci, je na svobodě

Brněnský soud zamítl vzít Íránce Abdullaha Zadeha do vazby, přestože Írán na něj vydal mezinárodní zatykač kvůli obchodnímu sporu v Dubaji. Muž byl ve vazbě 22 měsíců. Po složení kauce 150 milionů korun byl minulý týden v pondělí Zadeh propuštěn. Obratem ale putoval kvůli mezinárodnímu zatykači do policejní cely.
4. 2. 2016Aktualizováno4. 2. 2016, 11:21|

Zadeh může opět skončit ve vazbě. Na protest zahájil hladovku

Složil nejvyšší kauci v historii Česka, soud jej propustil z vazby a za pár minut skončil v poutech. Na Íránce s českým občanstvím, který je v Česku stíhaný za rozsáhlé daňové úniky, totiž podala mezinárodní zatykač jeho rodná země. Důvodem je obchodní spor v Dubaji. Jeho advokát označil zatčení za šikanu. Zadeh zahájil protestní hladovku.
2. 2. 2016Aktualizováno2. 2. 2016, 13:46|

Íránec Zadeh, který složil rekordní kauci 150 milionů, vyšel z cely. A hned jej zatkli

Složil kauci 150 milionů a užil si chvíli svobody. Íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha zatkla policie na základě mezinárodního zatykače poté, co jej brněnský soud propustil z vazby. Zadeh je obžalovaný spolu s dalšími čtrnácti lidmi z daňových úniků ve výši dvě a půl miliardy korun. Soud se kauzou začal formálně zabývat před dvěma týdny, zatím ale nezazněly ani obžaloby. Obžalovaným hrozí až 13 let vězení.
1. 2. 2016Aktualizováno1. 2. 2016, 17:18|

Obří kauce: Íránec podezřelý z daňových úniků poslal soudu 150 milionů korun

Íránci s českým občanstvím Shahramu Abdullahu Zadehovi hrozí 13 let vězení za údajné rozsáhlé daňové úniky. Na účet Krajského soudu v Brně teď poslal kauci 150 milionů korun, která mu má zajistit propuštění z vazby.
28. 1. 2016Aktualizováno28. 1. 2016, 12:27|

Při obchodování s palivy měli stát připravit o miliardy

Praha - Policie ukončila vyšetřování obřích daňových úniků a podala návrh na obžalobu v případu, v němž je stíhaný perský obchodník Shahram Abdullah Zadeh, který už téměř rok tráví ve vazbě. Spolu s ním je obviněno dalších 14 osob. Organizovaná skupina měla při obchodování s palivy připravit stát na daních o 2,3 miliardy korun. „Vyšetřování již bylo ukončeno, do konce února probíhalo seznamování se spisem a policejní orgán již předložil návrh na obžalobu. Já se nyní spisem zabývám,“ řekl exkluzivně pro ČT dozorující státní zástupce Aleš Sosík.
11. 3. 2015Aktualizováno11. 3. 2015, 11:11|

Celní i finanční správa prý mohly zabránit miliardovému daňovému úniku

Začátkem července informovali Reportéři ČT o jednom z největších daňových úniků posledních let. Skupina lidí v čele s podnikatelem íránského původu Shahramem Zadehem měla podvést stát o více než čtyři miliardy korun. Na obřím daňovém úniku mají ale zřejmě podíl i státní orgány, jejichž úkolem je daně vybírat. Ukazují to dosud neznámé dokumenty, které získal reportér Dalibor Bártek.
2. 8. 2014Aktualizováno2. 8. 2014, 07:28|