TÉMA

Hrad vs. Peroutka

Hrad vs. Peroutka

Omluvou a zaplacením pokuty za Peroutku by podle soudu hrozila Hradu závažná újma

Kanceláři prezidenta republiky by omluvou a zaplacením stotisícové pokuty hrozila závažná újma. Nejvyšší soud tím vysvětluje důvody, proč minulý týden rozhodl, že Hrad zatím nemusí vykonat pravomocný rozsudek v kauze prezidentových výroků na adresu Ferdinanda Peroutky. Informaci přinesl Český rozhlas, který má třístránkové usnesení soudu k dispozici.
2. 11. 2016Aktualizováno2. 11. 2016, 08:57|
Interview ČT24

Mynář: Za výrok o Peroutkovi se zatím neomluvíme, pak by chtěli omluvu všichni

Už jen do čtvrtka má prezidentská kancelář čas na zaplacení pokuty 100 tisíc korun za to, že nerespektovala pravomocné rozhodnutí soudu v případu Peroutka. Jinak jí hrozí exekuce. Dokud ale nerozhodne Nejvyšší soud o dovolání, které Hrad podal, nechce nic platit a ani se omlouvat. V Interview ČT24 to řekl kancléř Vratislav Mynář.
26. 10. 2016|
Hrad vs. Peroutka

Hrad musí do tří dnů zaplatit 100 tisíc za otálení s omluvou. Nařídil mu to exekutor

Kancelář prezidenta republiky musí kvůli sporu o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi zaplatit do tří dnů pokutu ve výši 100 tisíc korun. Hradu to uložil soudní exekutor. České televizi informaci sdělil advokát Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové František Vyskočil. Pokud Hrad nezaplatí, může mu exekutor pověřený Obvodním soudem pro Prahu 1 obstavit účet.
24. 10. 2016Aktualizováno24. 10. 2016, 15:44|
Hrad vs. Peroutka

Peroutkova vnučka podala na Hrad návrh na exekuci. Omluvu chce vymoci pokutami

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala v pondělí návrh na exekuci na Kancelář prezidenta republiky. České televizi to řekl její advokát František Vyskočil. Kaslová se tak chce domoci omluvy za prezidentův výrok. Pravomocně to nařídil soud, prezidentská kancelář se ale ve stanoveném termínu neomluvila.
3. 10. 2016Aktualizováno3. 10. 2016, 18:49|
Hrad vs. Peroutka

„Hitler je gentleman“ byl vlevo dole. Ne v Peroutkově Přítomnosti, ale v Rudém právu

Termín „Hitler je gentleman“, který přisuzuje prezident republiky Ferdinandu Peroutkovi, se v prvorepublikovém tisku skutečně objevil. Upozornil na to deník Právo inspirovaný výzkumem historika Jana Galandauera. Na rozdíl od tvrzení Miloše Zemana však text nevyšel v Peroutkově týdeníku Přítomnost, nýbrž v Rudém právu. Námětem navíc nebyl obdiv k Hitlerovi, nýbrž stranické rozpory charakteristické pro první republiku. Podle prezidentova mluvčího však nejde o text, o kterém Miloš Zeman hovořil.
1. 10. 2016Aktualizováno1. 10. 2016, 16:38|
Hrad vs. Peroutka

Hrad se za Peroutku neomluvil. Kaslová toho chce docílit exekučně

Kancelář prezidenta republiky se neomluvila za slova Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi, přestože jí to pravomocně nařídil soud. Místo toho Hrad podává dovolání k Nejvyššímu soudu a žádá o odklad. Druhá strana sporu, Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, chce omluvu vymáhat exekučně, čili například prostřednictvím pokut.
23. 9. 2016Aktualizováno23. 9. 2016, 22:31|
Hrad vs. Peroutka

Mynář: Peroutkův článek se sice nenašel, to ale neznamená, že neexistuje

Rozhodnutí soudu ohledně výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi je podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře vítězstvím Hradu. Zvažuje ale dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli vyjasnění otázky prezidentské indemnity, tedy jeho neodpovědnosti za výroky, které pronese. Ohledně postupu v záležitosti omluvy, kterou by měl Hrad zveřejnit, se chce Mynář rozhodnout příští týden.
2. 9. 2016Aktualizováno2. 9. 2016, 13:39|
Hrad vs. Peroutka

Hrad se musí omluvit Peroutkově vnučce. Soudce ale jeden z článků označil za antisemitský

Prezidentská kancelář se musí omluvit vnučce novináře Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za část výroků prezidenta Miloše Zemana, kde Peroutku označil za autora článku Hitler je gentleman. Hrad se naopak nemusí omlouvat za tvrzení, že Peroutka napsal „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. Pravomocně o tom rozhodl odvolací senát Městského soudu v Praze. Kaslová už oznámila, že po dohodě s právníkem podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
1. 9. 2016Aktualizováno1. 9. 2016, 19:00|
Hrad vs. Peroutka

Prezidentská kancelář podala v kauze Peroutka odvolání – nechce se omluvit

Kancelář prezidenta republiky podala odvolání v kauze Peroutka. Spor se týká žaloby vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové kvůli výrokům Miloše Zemana – podle nepravomocného rozsudku se má Kancelář omluvit. „Odvolání podala Kancelář prezidenta republiky 18. dubna,“ sdělila mluvčí soudu Alena Novotná. Kauzu tak teď bude řešit Městský soud v Praze.
19. 4. 2016Aktualizováno19. 4. 2016, 15:48|
Hrad vs. Peroutka

Zeman označil verdikt soudu v kauze Peroutka za amatérismus

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro blesk.cz označil vyjádření soudkyně ve sporu ohledně jednoho z jeho výroků týkajícího se novináře Ferdinanda Peroutky „tak trochu za důkaz amatérismu“. Znovu také zkritizoval sociální demokracii za její postup ve sporu o dluh právníkovi Zdeňku Altnerovi. O Hospodářských novinách soudí, že jsou podplacené, nelichotivě se vyjádřil také na adresu zpěvačky Lenky Dusilové.
17. 4. 2016Aktualizováno17. 4. 2016, 13:51|
Hrad vs. Peroutka

Ovčáčkova stopa k Hitlerovi-gentlemanovi podle akademiků nevede

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Hrad našel další stopu k objevení článku Ferdinanda Peroutky, ve kterém Peroutka nazval Hitlera gentlemanem. Touto stopou by měl být cenzurovaný článek, o kterém se Peroutka zmiňuje v Přítomnosti z března 1938. V článku údajně Peroutka ocenil vynikající schopnosti říšského kancléře. Ústav pro českou literaturu Akademie věd daný text zveřejnil, věta o tom, že by byl Hitler gentlemanem, v něm ale není. Tématu se bude věnovat i pořad Newsroom ČT24, který se vysílá v neděli 11. října ve 22:05.
7. 10. 2015Aktualizováno7. 10. 2015, 18:36|
Hrad vs. Peroutka

Peroutkova vnučka a Hrad smír nenašly, spor půjde k soudu

Právníci se ve sporu o údajný Peroutkův článek s názvem Hitler je gentleman nedohodli na smíru. Radiožurnálu to řekl advokát František Vyskočil, který zastupuje vnučku spisovatele Terezii Kaslovou. Ta kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana podala žalobu na stát. Po prezidentovi žádá omluvu. Zeman se však dosud omluvil jen za to, že se článek nenašel.
12. 8. 2015Aktualizováno12. 8. 2015, 12:02|
Hrad vs. Peroutka

Zeman se omluvil, že se Peroutkův článek nenašel. Trvá ale na tom, že je

Prezident Miloš Zeman se neomluví za své tvrzení, že existuje článek Ferdinanda Peroutky, v němž spisovatel tvrdí, že je Adolf Hitler gentleman. Místo toho se Zeman omluvil za to, že tento článek nenašel. V návaznosti na lednové tvrzení o jeho existenci během konference o holocaustu na sebe přivolal kritiku a Hrad se pokoušel článek dopátrat.
26. 6. 2015Aktualizováno26. 6. 2015, 23:10|
Hrad vs. Peroutka

Jan Drda: Peroutka za gentlemana označil Hitlerova vyslance

Podle tvrzení českého spisovatele Jana Drdy označil novinář Ferdinand Peroutka za gentlemana německého vyslance Ernsta Eisenlohra, který v Praze působil ve druhé polovině 30. let. Drda o tom píše ve svém článku Dupli si na propadlišti, který v roce 1958 otiskly Literární noviny. Na materiál upozornil Ústav pro českou literaturu.
9. 5. 2015Aktualizováno9. 5. 2015, 11:48|
Hrad vs. Peroutka

Sobotka: Posuzovat Peroutku z dnešního pohledu není fér

Praha - Posuzovat novináře Ferdinanda Peroutku z pohodlí dnešní společnosti není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) fér. Peroutka podle něj psaním riskoval svůj život a patřil k tomu nejlepšímu v tehdejší české společnosti, řekl Sobotka po setkání s veterány z druhé světové války. Debata vedená především Hradem mu připadá nesmyslná a ahistorická. Takovýmto způsobem podle něj není možné interpretovat dějiny a chování klíčových aktérů.
7. 5. 2015Aktualizováno7. 5. 2015, 18:49|
Hrad vs. Peroutka

Pokud Ovčáček selže, Zeman vypíše odměnu

Praha - Pokud mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nenajde do konce června údaný článek „Hitler je gentleman“, který prezident Miloš Zeman připsal Ferdinandu Peroutkovi, vypíše Zeman z vlastního odměnu pro toho, kdo ho najde. Prezident to uvedl pro server blesk.cz. Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s tímto názvem nenapsal. Sdružení vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil.
3. 5. 2015Aktualizováno3. 5. 2015, 12:10|
Hrad vs. Peroutka

Na Hrad míří žaloba kvůli Peroutkovi, Ovčáček pokračuje v kritice

Praha – Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky podala žalobu na stát. Chce tak zajistit, aby se prezident Miloš Zeman omluvil za výroky, které o Peroutkovi pronesl v lednovém projevu. Z Pražského hradu naopak přichází na Peroutkovu adresu další kritika, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pokračuje ve zveřejňování přehledu textů šéfredaktora revue Přítomnost, které považuje za problematické.
21. 4. 2015Aktualizováno21. 4. 2015, 16:37|
Hrad vs. Peroutka

Hitler není gentleman? Článek nenalezen, Ovčáček přišel s náhradním

Praha – Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček začal zveřejňovat seznam textů Ferdinanda Peroutky, které považuje za kontroverzní. Jako první mezi nimi odkázal na článek Češi, Němci a židé z února 1939. Ovčáček na Peroutkův text odkázal v den, kdy uplynulo 37 let od jeho smrti. Původně prezidentův mluvčí pátral po článku Hitler je gentleman, který Ferdinandu Peroutkovi připsala hlava státu Miloš Zeman.
20. 4. 2015Aktualizováno20. 4. 2015, 22:51|
Hrad vs. Peroutka

Byl Hitler gentleman? Výsledky pátrání Ovčáček oznámí do června

Nejpozději na konci června by se měla česká veřejnost dozvědět, zda se prezidentovu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi podařilo nalézt sporný článek od Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman. Hradní mluvčí dnes Hyde Parku ČT24 oznámil, že o výsledcích svého hledání bude informovat dříve než v polovině roku.
17. 3. 2015Aktualizováno17. 3. 2015, 21:39|
Hrad vs. Peroutka

Pátrání po Peroutkově článku pokračuje, Ovčáček nechce nic uspěchat

Praha – Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se po přestávce, kterou si vynutila návštěva Spojených států amerických, opět vrátí ke hledání článku novináře Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, o jehož existenci je (v rozporu s odborníky) přesvědčen prezident Miloš Zeman. Text se doposud najít nepodařilo, Jiří Ovčáček ale zopakoval, že nemíní nic uspěchat, a až nějaké výsledky jeho pátrání přinese, veřejnost s nimi seznámí.
10. 3. 2015Aktualizováno10. 3. 2015, 12:57|
Hrad vs. Peroutka

Už toho Peroutku nehledej…

Je to jako v pohádce: starý, zlý, sebestředný král vyslal mládence hledat nedohledatelné. Když klučina nenajde, potom: hlava dolů. Mstiví panovníci tak činí. Chlapec se bojí o to, co má mezi ušima, a tak hledá a hledá. Pravda, žádný dobrý čin nikdy neudělal, chleba nerozdrobil jako pohádkoví hrdinové, tak na něj hodní mravenci i mouchy při hledání kašlou. Najdi si Zlatovlásku, tedy Peroutkova Hitlera sám, ty kluku ušatá!
6. 3. 2015Aktualizováno6. 3. 2015, 08:50|
Hrad vs. Peroutka

Pátrání po Peroutkově textu Ovčáček nevzdává: Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček stále nenašel článek Ferdinanda Peroutky z časopisu Přítomnost, ve kterém údajně nazývá Adolfa Hitlera gentlemanem. Odborníci se shodují, že Peroutka nic takového nenapsal. Česká televize v archivním tisku našla formulaci „Hitler je gentleman“ v časopise Svět ze září 1942. Jejím autorem je americký geolog Walter Bergmann. Prezidentův mluvčí zpochybnil, že by Miloš Zeman měl na mysli právě tento text, jiný ale stále nenalezl. „Rozhodně odmítám to, že by měl pan prezident být obviňován ze lhaní,“ uvedl Ovčáček.
2. 3. 2015Aktualizováno2. 3. 2015, 09:24|
Hrad vs. Peroutka

Ovčáček: Kdyby Peroutka mlčel, zůstal by novinářem

Praha – Hradní kancelář nadále pátrá po článku novináře Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, o jehož existenci je (v rozporu s odborníky) přesvědčen prezident Miloš Zeman. Text se doposud najít nepodařilo, hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale na dnešní tiskové konferenci prezentoval jiné Peroutkovy materiály z času po vzniku protektorátu, jež mají dokázat novinářovo selhání.
17. 2. 2015Aktualizováno17. 2. 2015, 12:30|
Hrad vs. Peroutka

Kvůli Peroutkovi se prezident omlouvat nebude, tvrdí Ovčáček

Praha/Dubí – Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nepředpokládá, že by se Miloš Zeman omlouval za své výroky o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Prezidenta k tomu vyzvalo Sdružení Ferdinanda Peroutky, za výroky na adresu novináře z první poloviny 20. století ho kritizovala i řada osobností. Spor vyvolal Zemanův výrok na konferenci k holocaustu, kde mluvil o novinářově fascinaci nacismem.
2. 2. 2015Aktualizováno2. 2. 2015, 20:41|