TÉMA

Tragédie v Uherském Brodě

Tragédie v Uherském Brodě
Reakce na střelbu v Uherském Brodě: Vláda požaduje přísnější zákon o zbraních a munici
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která počítá s několika novinkami. Zbrojní průkaz by místo deseti let platil jen poloviční dobu, lékaři by nově mohli zjistit, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz a policie by získala možnost vstoupit do obydlí a v odůvodněných případech zbraň odebrat. Zákon chce také zpřísnit pravidla pro nakládání s municí. Návrh ministerstva vnitra vznikl jako reakce na výbuch muničních skladů ve Vrběticích a tragédii v Uherském Brodě.
7. 12. 2015Aktualizováno7. 12. 2015, 19:31|
Tragédie v Uherském Brodě
GIBS: Zásah policie v Uherském Brodě měl nedostatky
Policisté se v souvislosti se zásahem při střelbě v Uherském Brodě nedopustili trestného činu. K takovému závěru dospěla Generální inspekce bezpečnostních zdrojů (GIBS). Přesto upozornila na řadu dílčích nedostatků – důstojníci podle GIBS zpočátku nekomunikovali koordinovaně, hlídky měly špatné ochranné pomůcky a nedostatečné bylo i informování v médiích.
28. 8. 2015Aktualizováno28. 8. 2015, 13:43|izi
Tragédie v Uherském Brodě
Policie vyšetřila střelbu v Brodě. Pachatel jednal sám
Přesně půl roku po tragické střelbě v Uherském Brodě policie uzavřela vyšetřování případu. Podle kriminalistů mohl za čin jediný pachatel, třiašedesátiletý muž, který se po činu sám zastřelil. Před sebevraždou pachatel v restauraci Družba zastřelil osm lidí. Podle znaleckého posudku muž jednal pod vlivem psychické nemoci. Protože je pachatel mrtvý, policie případ odložila.
24. 8. 2015Aktualizováno24. 8. 2015, 13:57|izi
Tragédie v Uherském Brodě
Pozůstalým z Uherského Brodu rozdělili zastupitelé dva a půl milionu
Uherský Brod - Zastupitelé Uherského Brodu na středečním zasedání rozhodli o rozdělení zhruba dvou a půl milionu korun určených pozůstalým po obětech střelby v tamní restauraci Družba. Letos v únoru tam třiašedesátiletý útočník zabil osm lidí a jednu ženu těžce zranil. Částku na pomoc obětem a pozůstalým město nashromáždilo pomocí veřejné sbírky, benefičního koncertu nebo příspěvku od kraje.
24. 6. 2015Aktualizováno24. 6. 2015, 18:00|hac
Tragédie v Uherském Brodě
Stromy a jizvy budou připomínat oběti střelby v Uherském Brodě
Uherský Brod - Travnatá plocha a tři stromy budou připomínkou únorové střelby v uherskobrodské restauraci Družba. Návrh pražského architekta Petra Brožka vybrala komise ze čtyř soutěžících námětů. Pietní místo bude od příštího roku upomínkou na tragickou událost, při které zemřelo devět lidí včetně střelce, který obrátil zbraň proti sobě.
8. 6. 2015Aktualizováno8. 6. 2015, 16:06|hac
Tragédie v Uherském Brodě
Policie potrestala důstojníky za chyby při střelbě v Uherském Brodě
Uherský Brod - Písemné napomentí a snížení platu. Tak potrestala zlínská policie dva operační důstojníky, kteří koordinovali zásah proti střelci v Uherském Brodě. Ten v únoru v tamní restauraci Družba zastřelil osm lidí a nakonec zabil i sám sebe.
14. 5. 2015Aktualizováno14. 5. 2015, 16:08|hac
Tragédie v Uherském Brodě
Reakce na tragédii v Brodu: Policejní hlídky v Hradci vozí v autě samopaly
Policie posiluje hlídky účinnějšími dlouhými zbraněmi. Třeba v Královéhradeckém kraji teď jezdí 26 hlídkových vozů, které mají v kufru zabudovaný trezor s německým samopalem Heckler & Koch. Hlídka má tak trvale k dispozici údernější zbraň, než je pouze pistole. Jde o reakci na nedávnou tragédii v Uherském Brodě, kdy střelec v restauraci postřílel osm lidí. Královéhradecká policie nebude jediná, i hlídky v ostatních krajích se podle policejního prezídia mohou dočkat dlouhých zbraní.
24. 4. 2015Aktualizováno24. 4. 2015, 18:15|
Tragédie v Uherském Brodě
Střelbě v Uherském Brodě nešlo zabránit. Dva důstojníci ale chybovali
Uherský Brod - Střelec z Uherského Brodu neměl komplice a jeho motivem byla nejspíš situace v osobním životě i problémy se sousedy a úřady. Před dvěma měsíci v restauraci Družba zabil osm lidí a nakonec spáchal sebevraždu. Zásah policie proti němu byl ale v pořádku. Kontrola Policejního prezidia ukázala, že chybu při zákroku udělali operační důstojníci. Zásah mimo vlastní pravomoc pozdrželi. Celkově ale podle závěrů policisté postupovali správně.
23. 4. 2015Aktualizováno23. 4. 2015, 18:10|hac
Tragédie v Uherském Brodě
Zásah v Brodě byl v pořádku, chyboval jen operační důstojník
Praha – Policisté zasahující při střelbě v restauraci Družba nechybovali a svůj postup volili s ohledem na to, aby neohrozili případná rukojmí uvnitř budovy. Pochybil ale operační důstojník, který zpochybnil plánovaný zákrok proti střelci. Takové jsou výsledky interní kontroly, která prověřovala zásah při nedávné tragédii v Uherském Brodě. Útočník tam 24. února zastřelil osm lidí, pak si sám vzal život. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. S tím, že byl zákrok v pořádku, nesouhlasí ani Petr Gabriel, který byl po celou dobu útoku ukrytý na toaletách restaurace, a útok tak přežil. Zásahem se souběžně zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jejíž vyšetřování zřejmě skončí až v řádu měsíců.
31. 3. 2015Aktualizováno31. 3. 2015, 21:35|izi
Tragédie v Uherském Brodě
Vražda, za kterou není koho trestat
Uherský Brod – Osm životů. Taková je tragická bilance útoku v Uherském Brodě, který se stal přesně před měsícem. Třiašedesátiletý útočník tam v restauraci Družba zastřelil sedm mužů, jednu ženu a pak si sám vzal život. Policie zatím pokračuje ve vyšetřování, žalobce na případ uvalil informační embargo. Pozůstalým stále pomáhají psychologové, ale i veřejnost - na sbírkový účet už přišlo téměř jeden a půl milionu korun. Vůbec nejtragičtější případ střelby v Česku otevřel i debatu o zbraních nebo rozmístění zásahových jednotek policie.
24. 3. 2015Aktualizováno24. 3. 2015, 09:16|izi
Tragédie v Uherském Brodě
Sirény se rozezní za oběti z Brodu zítra v poledne
Praha – Oběti z Uherského Brodu připomenou ve čtvrtek sirény. Rozhodla o tom vláda na svém zasedání. „Zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla minulý týden celou naši zemi. Celostátní symbolické uctění památky, o kterém rozhodla vláda, je také vyjádřením hluboké lítosti a sounáležitosti členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí,“ uvedl k rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet také doporučil, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly i zvony.
4. 3. 2015Aktualizováno4. 3. 2015, 12:25|
Tragédie v Uherském Brodě
Strach a bezmoc. Pozůstalým z Brodu pomáhají psychologové i sbírka
Uherský Brod – Dvě policejní psycholožky a sedm interventů pomáhají pozůstalým a svědkům střelby v Uherském Brodě. Podle policejní psycholožky Evy Otřísalové pomáhají zasaženým nejen vyrovnat se se ztrátou blízkých, ale i s praktickými věcmi, jako je například organizace pohřbu. Finanční pomoc pozůstalým přislíbilo město, peníze ale posílá i veřejnost – na sbírkovém kontě už je 600 tisíc korun. Tragédie zasáhla Uherský Brod přesně před týdnem, kdy muž v restauraci Družba zastřelil osm lidí a pak obrátil zbraň proti sobě.
3. 3. 2015Aktualizováno3. 3. 2015, 19:24|izi
Tragédie v Uherském Brodě
Uherský Brod dal sbohem první z obětí střelby
Uherský Brod – Příbuzní i obyvatelé Uherského Brodu se dnes rozloučili s první obětí střelby v restauraci Družba. Třiačtyřicetiletá servírka zemřela spolu s dalšími sedmi lidmi minulé úterý po útoku střelce. Na pohřeb dorazily asi tři stovky lidí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který dnes ráno do Uherského Brodu přijel uctít památku obětí, uvedl, že navrhne vládě, aby se o čtvrtečním poledni na památku obětí střelby v celé republice rozezněly sirény.
2. 3. 2015Aktualizováno2. 3. 2015, 16:50|izi
Tragédie v Uherském Brodě
Sobotka k brodskému útoku: Zásahové jednotky musí být rychlejší
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) – Premiér Bohuslav Sobotka si není jist, zda policejní zásahová jednotka dorazila na místo střelby v Uherském Brodě dostatečně rychle. Při návštěvě pietního místa ve městě poznamenaném úterním útokem řekl, že by chtěl, aby Bezpečnostní rada státu projednala možné změny v rozmístění zásahových jednotek. Uherský Brod čeká dnes po krátké premiérově návštěvě také pohřeb první z osmi obětí střelby. V průběhu týdne budou následovat i další smuteční obřady. Ve čtvrtek připomenou jejich památku v celé republice také sirény.
2. 3. 2015Aktualizováno2. 3. 2015, 10:50|
Tragédie v Uherském Brodě
Žalobce: Musíme ještě prověřit, zda střelce v Brodě někdo nenavedl
Praha/Uherský Brod – Pravděpodobně vyšetřování tragické střelby v Uherském Brodě skončí konstatováním, že muž zabil osm lidí a poté i sám sebe. Je třeba ale ještě prověřit, zda ho k tomu někdo nenavedl nebo mu nějak nepomáhal, řekl v Otázkách Václava Moravce dozorující státní zástupce Roman Kafka. Ke spekulacím některých bulvárních médií jasně řekl, že podle dosavadních výsledků pitev oběti masové vraždy zemřely téměř okamžitě bez šance na přežití.
1. 3. 2015Aktualizováno1. 3. 2015, 13:52|
Tragédie v Uherském Brodě
Ej Brode, Brodečku. Slovácko dál oplakává mrtvé
Lidovou písní se folkloristé z Uherského Brodu se rozloučili s oběťmi střelby, při které ve městě na počátku týdne zemřelo osm lidí. Město se dál vzpamatovává z tragédie a na úterý chystá pietní ekumenickou bohoslužbu. Už v pondělí do města zamíří uctít památku zesnulých premiér Bohuslav Sobotka.
28. 2. 2015Aktualizováno28. 2. 2015, 19:06|ČT24
Tragédie v Uherském Brodě
Podle praktického lékaře neměl útočník platný zbrojní průkaz
Praha – Třiašedesátiletému útočníkovi z Uherského Brodu hrozilo odebrání zbrojního průkazu. Ošetřující lékař ČT řekl, že se podílel na přezkoumání souhlasného stanoviska - podle něj v době útoku zbrojní průkaz platný nebyl. S tím ale nesouhlasí policie - sice prý útočníka vyzvala k opakované lékařské prohlídce, po které mu mohl být průkaz odebrán. To se ale týkalo žádosti o prodloužení platnosti - starý zbrojní průkaz měl muž platný až do dubna 2015. Před prodloužením zbrojního průkazu už předtím varovali příbuzní střelce - z údajně labilního muže měli prý strach.
27. 2. 2015Aktualizováno27. 2. 2015, 17:30|
Tragédie v Uherském Brodě
Policejní komunikace s Brodem: O útoku věděla po 7 minutách
Uherský Brod – Policie v rámci sporu o dostatečné informování starosty Uherského Brodu a veřejnosti po střelbě v restauraci Družba zveřejnila záznam komunikace svého krajského integrovaného operačního střediska. Vyplývá z ní, že se měštští policisté o útoku dozvěděli sedm minut poté, co informaci o střelci obdržel dispečink integrovaného operačního střediska. Starosta policii kritizoval za to, že se o událostech včas nedozvěděl. Téma komunikace se starosty tak přijde na řadu při víkendové schůzce mezi uherskobrodským starostou a ministrem vnitra.
27. 2. 2015Aktualizováno27. 2. 2015, 17:20|ČT24
Tragédie v Uherském Brodě
Provozovatel restaurace: Když volal do zpráv, byli všichni mrtví…
Uherský Brod - Provozovatel restaurace Družba popsal hrůzné minuty před a těsně po střelbě, která si vyžádala v Uherském Brodě osm mrtvých. Útočník prý vešel do restaurace, rozhlédl se a začal střílet. Během toho nic nevykřikoval ani neříkal. Podle provozovatele byl muž zřejmě v afektu – jeden z hostů, kterému se podařilo z restaurace utéct, o něj totiž během přebíjení zlomil židli, ale s útočníkem to nic neudělalo. „Když volal do zpráv, byli všichni už pět, deset minut po smrti. Tam už nikdo nežil…,“ uvedl Pavel Karlík. On sám z restaurace unikl zadním vchodem s dalšími sedmi lidmi.
27. 2. 2015Aktualizováno27. 2. 2015, 17:15|
Tragédie v Uherském Brodě
Rodina útočníka vyjádřila hlubokou soustrast příbuzným obětí
Praha – Rodina útočníka z Uherského Brodu zaslala Syndikátu novinářů prohlášení určené pro média. Vyjadřuje v něm hlubokou soustrast rodinám obětí. Svého příbuzného prý naposledy viděli před dvanácti lety na pohřbu, od té doby s nimi nekomunikoval. Přišel o práci a prý se uzavřel do sebe. Státní zástupce dnes vydal souhlas s pohřbením obětí úterní střelby, což je podmínka, aby mohla proběhnout poslední rozloučení.
27. 2. 2015Aktualizováno27. 2. 2015, 09:51|ČT24
Tragédie v Uherském Brodě
V restauraci Družba zemřel i muzikant a uherskobrodský patriot
Uherský Brod – Policie dosud nezveřejnila oficiální seznam obětí z restaurace Družba v Uherském Brodě, kde z neznámého důvodu třiašedesátiletý muž postřílel 8 lidí. Bez soupisu zatím nemůže město pomoci jejich příbuzným. Prostřednictvím internetu a sociálních sítí už ale přicházejí konkrétní podrobnosti i osudy zavražděných lidí - server občanského sdružení Patrioti z Uherského Brodu připomněl například šestašedesátiletého organizátora kulturních a folklorních akcí v regionu Oldřicha Kopunce.
27. 2. 2015Aktualizováno27. 2. 2015, 07:37|ČT24
Tragédie v Uherském Brodě
Policie: Střelec vyjednával o rukojmí a kolem sebe už měl mrtvé
Zlín – Střelec z uherskobrodské restaurace zavraždil všech osm lidí bezprostředně po vstupu do provozovny, přesto chtěl zprvu s policisty vyjednávat o rukojmí. Oznámily to špičky policie Zlínského kraje. Uherský Brod se z krvavého úterý vzpamatovává druhým dnem, dostává nabídky pomoci z celého Česka a chystá benefiční koncert pro pozůstalé.
26. 2. 2015Aktualizováno26. 2. 2015, 20:34|ČT24
Tragédie v Uherském Brodě
Vnitro si posvítí na zbrojní průkazy, krizové plány i zásahovky
Praha – Ministerstvo vnitra ve spolupráci s policejním prezidiem a hasičským záchranným sborem prověří krizové plány krajů, komunikaci bezpečnostních složek s městy, systém zbrojních průkazů i operační rádius zásahových jednotek. Na tiskové konferenci o tom informoval šéf resortu Milan Chovanec. Reaguje tak na úterní vraždu osmi lidí v Uherském Brodě.
26. 2. 2015Aktualizováno26. 2. 2015, 18:37|ČT24
Tragédie v Uherském Brodě
Střelec z Brodu měl nový zbrojní průkaz jen měsíc, rodina tomu bránila
Muž, který v Uherském Brodě zabil osm lidí, získal nový zbrojní průkaz teprve před měsícem. Střelcova rodina se tomu s odkazem na jeho zdravotní stav snažila zabránit, ale neuspěla. Uvedl to starosta Patrik Kunčar s odvoláním na informace od útočníkova švagra. Už v únoru muže policie opět poslala na prohlídku k psychiatrovi. Podle střelcovy bývalé kolegyně se mohl mstít za posměšky na adresu nemocné manželky. Českému rozhlasu řekla, že muže musel k útoku někdo vyprovokovat. Restauraci Družba si zřejmě jako cíl svého útoku nevybral náhodou. Před tragédií údajně obcházel jednotlivé podniky ve městě a vytipovával si, kde bude nejvíc lidí. Na schodech jedné z restaurací se setkal i se starostou města.
26. 2. 2015Aktualizováno26. 2. 2015, 15:16|