Kanadu sužuje téměř sedm stovek lesních požárů

Počet lesních požárů, které sužují Kanadu, stoupl už na více než 670, téměř čtyři stovky z nich nemají hasiči pod kontrolou. Sezona požárů má přitom trvat ještě nejméně tři měsíce. Jednou z příčin mimořádného rozsahu je podle kanadské vlády změna klimatu.

Plameny už spálily plochu o rozloze devět milionů hektarů, což je jedenáctinásobek průměru posledních deseti let. Letošní sezona lesních požárů, při níž už jich bylo zaznamenáno 3400, se tak v Kanadě stala nejhorší od počátku vedení záznamů.

K nejpostiženějším oblastem patří západní část země a Québec, kde své domovy muselo opustit na 155 tisíc lidí, což je nejvíce za 40 let. Situaci v řadě oblastí komplikuje fakt, že v příštích týdnech má být nadprůměrně teplé počasí, což hašení požárů neusnadní.

Většinou hoří v řídce zalidněných oblastech a zatím nejsou informace o tom, že by si vyžádaly oběti na životech. Poničily ale nejméně stovky budov.

Kromě toho negativně ovlivňují kvalitu ovzduší, a to nejen v Kanadě. Kouř z nich v první polovině června několik dní proudil na jihovýchod přes oblast Velkých jezer a do východní poloviny Spojených států, kde úřady zaznamenaly extrémní znečištění vzduchu.