Waters na koncertě ve Frankfurtu nechal sporný kostým ve skříni. Nejsem antisemita, řekl rocker

Horizont ČT24: Waters ve Frankfurtu neoblékl sporný kostým (zdroj: ČT24)

Spoluzakladatel slavné kapely Pink Floyd Roger Waters po vlně protestů a zahájení policejního vyšetřování změnil podobu jevištní show na svém nedělním koncertě ve Frankfurtu nad Mohanem. Waters v Německu čelí vyšetřování kvůli podezření z šíření nenávisti proti náboženské, národnostní nebo etnické skupině poté, co si v Berlíně oblékl kostým připomínající nacistickou uniformu.

Waters uvedl, že cítí lítost kvůli tomu, co se dělo lidem v roce 1938 ve Festhalle frankfurtského veletržního areálu, kde se v neděli uskutečnil jeho koncert. Během pogromu sem byli shromažďováni Židé, z nichž mnozí později zahynuli v koncentračních táborech. Hudebník také řekl, že ví, že ho mnozí lidé považují za antisemitu. „To nejsem,“ zdůraznil před jásajícími diváky. Podle agentury DPA mu vyhrkly slzy.

„Soucítím s lidmi, kteří se obávají o zneuctění tohoto místa. Této svatyně věnované památce lidí, které odsud odvedli. Soucítím s nimi. A právě proto dělám toto malé, ale doufám, že důležité gesto,“ řekl Waters.

Už o víkendu britský rocker tvrdil, že jeho oděv je ve skutečnosti antifašistický. „Celý život jsem se vyslovoval proti autoritářství a útlaku všude, kde jsem je viděl,“ prohlásil zpěvák a připomněl, že i jeho rodiče bojovali proti nacismu za druhé světové války.

Waters se na svých vystoupeních tradičně převléká za „demagoga“, oblek si tentokrát ve Frankfurtu nevzal. Dlouhý černý kabát a červenou pásku na paži nosí při písni In The Flesh z alba The Wall (Zeď). Britská televize SkyNews uvádí, že fanoušci zpěváka hájí s tím, že na koncertech vychází ze scény z filmu The Wall, který vznikl na základě slavné desky. Ve filmu vystupuje postava, která si představuje, že je fašistický diktátor. Na červené pásce není svastika, ale zkřížená kladiva. V tomto kostýmu vystoupil i ve středu na koncertě v Praze.

Německo má přísné zákony týkající se používání nacistických symbolů, hrozí za to až tři roky vězení. Výjimky však platí pro jejich využití z uměleckých nebo vzdělávacích důvodů.

I v neděli ve Frankfurtu proti Watersově koncertu demonstrovalo na pět set lidí. Waters v minulosti několikrát vyvolal kritiku kvůli svým antisemitským výrokům a gestům.

Waters stále opakuje, že není antisemita, svůj odpor k izraelské vládě ale neskrývá a hlasitě bojuje za palestinské zájmy. Levicově orientovaný umělec se zejména v písních ze svého sólového období ostře vymezuje proti válkám, zbrojení a brutalitě státních sil.

V souvislosti s válkou na Ukrajině už dříve vyzval zúčastněné země, aby „se snažily vyjednat mír, a ne aby situaci eskalovaly“. Kritizoval také Západ za dodávky zbraní Ukrajině a NATO za to, že podle něj provokovalo Rusko.