Vítěz řeckých voleb Mitsotakis odmítl jednání o koalici, země bude hlasovat znovu

Řecký premiér a vítěz nedělních parlamentních voleb Kyriakos Mitsotakis v pondělí prezidentce Katerině Sakellaropulosové formálně vrátil mandát na jednání o koaliční vládě. Mitsotakisova strana Nová demokracie (ND) zvítězila s velkým náskokem, ale v parlamentu nemá většinu. Ani ostatní strany bez její účasti nemohou sestavit vládní koalici. Mitsotakis uvedl, že by se další parlamentní volby mohly konat 25. června, napsala agentura AFP.

„Myslím si, že země dnes potřebuje silnou a stabilní vládu s výhledem na čtyřleté funkční období. Čím dříve tuto záležitost uzavřeme, tím lépe pro zemi,“ uvedl podle portálu eKathimerini Mitsotakis po pondělním jednání s prezidentkou, která mu mandát na jednání o koalici nabídla. Jeho prioritou jsou nové volby a sestavení jednobarevné vlády.

Podle šéfa společnosti LC Macro Advisors Lorenza Codogna je vítězství ND v příštích volbách téměř jisté. Na rozdíl od nedělního hlasování dostane v příštích volbách vítězná strana prémii až 50 mandátů.

Do parlamentu se dostalo pět uskupení

ND dostala 40,8 procenta hlasů, což je zhruba dvakrát tolik co druhá strana v pořadí, tedy opoziční SYRIZA. Propočty ND přisuzují 146 mandátů z 300. Pro dosažení parlamentní většiny by však musela jednat s dalším subjektem o koalici. Celkově se do parlamentu dostalo pět uskupení – SYRIZA s jednasedmdesáti mandáty, socialisté s jednačtyřiceti, komunistická strana KKE s šestadvaceti a nacionalistické Řecké řešení se šestnácti.

Prezidentka musí nyní nabídnout mandát na sestavení vlády i druhé a třetí straně s největším počtem hlasů. Bez ND jsou však šance na vytvoření vládní koalice prakticky nulové. Datum dalších voleb bude záležet na tom, zda pověřené strany využijí pro hledání většiny všechny tři dny, na které mají podle zákona právo. Místní média píší buď o 25. červnu, či 2. červenci.

K urnám se dostavilo 60,9 procenta oprávněných voličů.