Spojené státy od začátku roku zaznamenaly desítky případů masové střelby

Události: Masové střelby v USA (zdroj: ČT24)

Další masová střelba ve Spojených státech konsternovala obyvatele Floridy tím, že se pachatel na místo činu vrátil a zabil televizního novináře, který o případu informoval. Pozůstalým kondoloval i Bílý dům. Policisté podezřelého dopadli. Od začátku roku se v USA stalo už přes sedmdesát takových masakrů.

Když minulý týden ze svého auta útočník zastřelil jiného pasažéra, vydal se televizní reportér Dylan Lyons o střelbě informovat. Vrah se ovšem vrátil na místo činu a čtyřiadvacetiletého reportéra zastřelil.

„To, co Dylan dělal a za čím stál, bylo to, za čím stojí každý novinář, totiž že osvětluje svět,“ prohlásil profesor Rick Brunson z University of Central Florida.

Z útoku si odnesl vážná poranění i kameraman. Střelec šokoval Floridu svojí brutalitou, když následně zabil i devítiletou dívku a zranil její matku.

„Matka, devítiletá dívka a určitě ani profesionální novináři by se neměli stávat oběťmi střelby,“ řekl šerif okrsku Orange County na Floridě John Mina.

Masové střelby představují celonárodní problém, míní starosta New Yorku

„Spojené státy jsou dlouhodobě rozpolcené v tom, jak řešit tento druh násilí. Zvlášť hromadné střelby ve školách, v obchodech a v ulicích amerických měst,“ přiblížil zpravodaj ČT Bohumil Vostal. I proto New York na slavném Times Square loni v říjnu zavedl zákaz nošení zbraní.

„Násilí způsobené zbraněmi je národní noční můrou, nikoliv místní noční můrou, ale celonárodní,“ poznamenal starosta New Yorku Eric Adams.

Přesto tu letos hlásí už první oběť. Střelbě na počátku února podlehl dvaadvacetiletý mladík. Podle analytiků je těžké zabránit kriminálníkům, aby si zbraň donesli. Times Square je tak důležitým testem ve snaze omezit počet vražd. USA zatím nevedou federální statistiku, která by ukázala, zda zákaz držení zbraní na vybraných místech přináší víc bezpečí.