Lijáky, záplavy a sesuvy půdy zabily v Íránu přes padesát lidí

Zatím třiapadesát mrtvých hlásí íránské úřady po záplavách a sesuvech půdy způsobených prudkými dešti. Další lidé se pohřešují. Lijáky v blízkovýchodní zemi udeřily ve středu a zaplavily zejména sever a střed země včetně okolí Teheránu.

Nejméně osm lidí zahynulo ve čtvrtek při sesuvu půdy ve vesnici severozápadně od íránské metropole, kde voda rovněž poškodila místní svatyni. Silný déšť zaplavil i vesnici západně a okresy východně od íránského hlavního města.

V pátek byla nejhorší situace ve městě Fírúzkú na úpatí pohoří Alborz, které je pro své chladnější podnebí populární destinací v jinak horké zemi. V této oblasti ležící zhruba sto čtyřicet kilometrů od Teheránu zahynulo deset lidí.

Záplavy v předchozích dnech zasáhly 18 z 31 provincií v zemi, zejména severoíránské regiony Mázandarán, Alborz a Teherán a středoíránské Markazí, Isfahán a Jazd, popsal ministr vnitra. V Jazdu voda zaplavila silnice, zejména ty v historickém centru stejnojmenného správního střediska, které je jedním z nejstarších íránských měst.

Celkem bylo zasaženo čtyři sta měst a vesnic po celé zemi a úřady musely uzavřít několik dálnic.

Následky záplav v oblasti Emamzadeh Davoud u Teheránu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Írán trápí spíš sucho, ale záplavy nejsou neobvyklé

Íránské podnebí je převážně suché a země v posledních desetiletích trpí spíše opakovaným suchem, píše AFP. Ani záplavy způsobené přívalovými dešti ale nejsou neobvyklé.

V provincii Fárs na jihu země si minulý týden lijáky vyžádaly životy dvaadvaceti lidí, v roce 2019 záplavy rovněž na jihu země usmrtily přes 75 lidí a způsobily škody odhadem za více než dvě miliardy dolarů (přes 48 miliard korun).

Nejméně sedm lidí zahynulo při nedávných záplavách způsobených přívalovými dešti také ve Spojených arabských emirátech (SAE), uvedlo tamní ministerstvo vnitra.