Divocí býci v ulicích a ještě divočejší večírky. Pamplona bojuje proti sexuálním útokům

Horizont ČT24: Španělská Pamplona bojuje proti sexuálnímu násilí (zdroj: ČT24)

Po dvouleté pauze kvůli pandemii covidu se do španělské Pamplony vrátily oslavy svatého Fermína. Ty jsou světově proslulé hlavně díky běhu býků ulicemi města. Festival doprovází i bujaré večírky do ranních hodin. Odvrácenou stranou oslav je nárůst počtu sexuálních útoků. Zatímco v roce 2008 oběti během svátků nahlásily dva, o devět let později už dvaadvacet.

Pamplona je dlouhá léta v tuto dobu plná lidí v tradičních bílých tričkách s červenými šátky, nechybí velkolepé ohňostroje ani proslulý běh býků ulicemi města. A pochopitelně bujaré večírky.

To všechno jsou neodmyslitelné symboly devítidenních oslav svatého Fermína, které se dostaly i do knih spisovatele Ernesta Hemingwaye. Lidé z celého světa se za dobrodružstvím do španělské Pamplony vrátili po dvou letech protipandemických opatření a zákazů.

„Ze začátku jsme si mysleli, že to bude spíš místní záležitost, že přijedou lidé ze Španělska, ale je to v podstatě stejné jako ostatní roky. Jsem z toho opravdu nadšený,“ pochvaluje si obyvatel města Adrian Abuza.

Oslavy ve stínu sexuálního násilí

Kromě vlny euforie odstartoval festival i rozsáhlou debatu o tom, jak místní ženy ochránit před sexuálním násilím. Urážky nebo osahávání zažila během oslav patrona Navarry nejedna dívka.

„Když jdeme na večírek, pořád si voláme: Kde jsi? Jsi v pořádku? Sleduje tě někdo? A člověk se vždycky trochu vyděšeně ohlíží,“ popisuje nepříjemné zkušenosti účastnice oslav Alison Trinidadová.

V roce 2008 šokoval Španělsko svou brutalitou sedmadvacetiletý muž. Umlátil dívku, která s ním odmítla mít sex. „Od roku 2014 máme strategii proti sexuální agresi, která se nazývá Pamplona bez sexuálního obtěžování,“ říká tamní radní pro kulturu a rovnost María García Barberena.

I tak případů obtěžování přibývalo. Dosvědčují to statistiky i videozáznamy. Další tragický útok se odehrál před šesti lety. Pět mužů společně znásilnilo osmnáctiletou dívku. Celý akt si natáčeli na mobilní telefon a následně vše sdíleli na sociálních sítích. Podle místních jde o událost, která oslavy svatého Fermína navždy poznamenala.

„Cílem je uspořádat festival, na kterém se všechny ženy budou moci cítit svobodně a bezpečně a naplno si ho užívat,“ přibližuje ambice pamplonské radnice María García Barberena.

Speciální aplikace

I proto radnice posílila policejní dohled, zřídila informační kanceláře a nově vytvořila aplikaci pro mobilní telefony, pomoci které mohou ženy napadení nahlásit a sdílet místo, kde se právě nachází. „Myslím, že cokoli, co umožňuje nahlásit obtěžování, agresi nebo zneužívání, je pozitivní a je třeba to podporovat. Ženy, které se bojí takové situace nahlásit, to povzbudí,“ domnívá se účastnice oslav Carolina.

Nejen pro oběti pak vedení města zřídilo asistenční střediska s odbornou pomocí. Jen za první dva dny oslav je navštívilo přes čtyři tisíce zájemců.