Rusové útočí neustále a ze všech stran, řekl starosta Severodoněcku

Rozhovor se starostou Severodoněcku (zdroj: ČT24)

Dva dny bez přestání se bojuje na okraji chemického závodu Azot v ukrajinském Severodoněcku. V samotném areálu se skrývá více než pět set lidí. V městě, které mělo před válkou 130 tisíc obyvatel, jich nyní žije sedm až osm tisíc, řekl pro Českou televizi starosta a vedoucí vojensko-civilní správy Severodoněcku Oleksandr Strjuk.

Starosta řekl, že Rusové se snaží chemičku a město dobýt, protože na sebe váže značnou část jejich vojenské techniky i vojáků. „I přes velké ztráty Rusové na město neustále útočí. Útočí ve všech směrech.“

Spolupracovnice ČT Viktorie Cerkunyková se také zeptala, zda Azot čeká stejný osud jako ocelárnu Azovstal v Mariupolu. Poslední obránci zde nakonec po tuhých mnohatýdenních bojích složili zbraně – na rozkaz ukrajinského vedení – a byli převezeni na ruské území, kde je čeká soud.

Starosta Strjuk řekl, že Azot je naprosto odlišný objekt, než byl Azovstal. Zdůraznil, že zde nejsou žádné podzemní chodby. Není to žádná pevnost, ale klasická továrna s technologickými linkami, kde se skrývá více než pět set lidí. Uvedl také, že Rusové jsou už v některých průmyslových objektech a chemička je pod intenzivní palbou, což komplikuje obranu.

Část obyvatel Rusové odvezli, řekl starosta

Strjuk rovněž odhadl, že ve městě, kde dříve žilo na 130 tisíc obyvatel, jich nyní zůstává zhruba osm tisíc. Dodal také, že část obyvatel převezly ruské jednotky na okupované území Luhanské oblasti.

Humanitární pomoc není podle starosty možné do města dopravit. Maximálně se daří zajistit  pro ukrajinské obránce některé základní potřeby. 

Americký Institut pro výzkum války v těchto dnech uvedl, že následující týden může být rozhodující v boji o Severodoněck.