KLDR otestovala nový zbraňový systém, uvedla její média

Severní Korea otestovala nový zbraňový systém, tvrdí podle agentury AFP tamní státní média. Komunistická Severní Korea letos odpaluje rakety často, za což čelí kritice.

Státní tisková agentura KCNA informovala, že severokorejský vůdce Kim Čong-un sledoval test nové taktické řízené zbraně, která údajně zvýší palebnou sílu dělostřelectva na velké vzdálenosti a zlepší „operační účinnost taktických jaderných zbraní KLDR a diverzifikaci jejich palebných misí“. Datum, kdy se zkouška konala, agentura neupřesnila, tvrdí ale, že byla úspěšná.

Kim dal vojenskému výzkumnému týmu „důležité pokyny k pokračování v budování obranných kapacit a jaderných bojových sil“, dodala KCNA. Fotografie zveřejněné deníkem Rodong sinmun ukazovaly usměvavého Kima – obklopeného uniformovanými úředníky – jak tleská při pohledu na to, co list popsal jako zkušební střelba ze zbraně.

KLDR počátkem tohoto měsíce prohlásila, že v případě napadení zaútočí na Jižní Koreu jadernými zbraněmi. Komunistická Severní Korea letos odpaluje rakety nebývale často, za což se jí dostalo odsouzení ze strany USA, Jižní Koreje a Japonska. OSN zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. KLDR ovšem tento zákaz pravidelně porušuje.