Za schvalování útoku v Christchurchi platí podmínka, žalobce původně navrhoval pět let vězení

Státní zástupce na trestu vězení za schvalování teroristického útoku v Christchurchi na Novém Zélandu netrvá. Proti lednové podmínce pro sedmapadesátiletého Zdeňka Salu se neodvolal. Verdikt je tak pravomocný. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Řidič kamionu Zdeněk Sala v březnu 2019 na internetu vychvaloval pachatele teroristického útoku, který ve dvou mešitách zastřelil pět desítek lidí. Za propagaci terorismu mu žalobce navrhoval pět let vězení.

„Mohu potvrdit informaci, že rozsudek je již pravomocný,“ uvedl Wenig.

Muž podle obžaloby pod článek o střelbě na Novém Zélandu na webu zvrácený.cz napsal komentář „Dobře on, tak na muslimáče“. Podle žalobce Miloše Klátika z Vrchního státního zastupitelství v Praze se tak dopustil trestného činu podpora a propagace terorismu. Státní zástupce ho za to chtěl poslat na pět let do vězení.

Soudkyně Městského soudu v Praze Jarmila Pavlátová však stejně jako většina soudců v podobných případech uložila při hlavním líčení v lednu podmíněný trest, konkrétně tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou. Žalobce odvolání zvažoval, ve lhůtě ho ale nakonec nepodal.

Podle soudkyně se neprokázalo, že by byl Sala členem nějaké extremistické organizace nebo že by psal další podobné komentáře. „Jde o ojedinělé jednání, kdy schvaloval takto odporný čin,“ uvedla v lednu při vynesení rozsudku soudkyně. Zároveň ale podle ní muž u soudu neprojevil žádnou lítost, proto dostal nejvyšší možný podmíněný trest.

Sám Sala vinu opakovaně popřel. „Nic takového jsem nenapsal,“ uvedl u hlavního líčení s tím, že z jeho IP adresy mohl komentář odeslat i někdo jiný. Soud se ale s jeho argumenty neztotožnil. Proti lednovému rozsudku se Sala nakonec neodvolal, stejně jako státní zástupce.

Útok ve dvou mešitách v Christchurchi se odehrál v roce 2019. Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant při něm zastřelil pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Muž byl obžalovaný z jednapadesátinásobné vraždy, pokusu o vraždu dalších čtyřiceti osob a z terorismu. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal. Soud ho v srpnu 2020 poslal na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění.