V důsledku povodní zemřelo v Austrálii 21 lidí. Premiér vyhlásil nouzový stav

Austrálie v souvislosti se silnými lijáky a následnými záplavami vyhlásila nouzový stav. Oznámil to ve středu tamní premiér Scott Morrison. Opatření pomůže úřadům zajistit pomoc a potřebné zásoby pro nejhůře zasažené oblasti na východě země, píše agentura Reuters.

Morrison ve středu navštívil zdevastované město Lismore na severu státu Nový Jižní Wales, kde přislíbil finanční příspěvky obyvatelům i podnikům a omluvil se, že vláda neposkytla požadovanou pomoc dostatečně rychle. Vláda za uplynulý týden poškozeným vyplatila 385 milionů australských dolarů (6,5 miliardy korun). V rámci druhého finančního balíčku vláda dospělým v okolí města Lismore pošle tisíc australských dolarů a dětem 400 (17 tisíc a 6800 korun).

Premiér před květnovými volbami ztrácí podporu a jeho středečnímu vystoupení předcházel menší protest, podotýká Reuters.

Velkou část australského východního pobřeží včetně Sydney v posledních týdnech opakovaně postihly nezvykle silné přívalové deště. Úřady nařídily evakuaci statisícům lidí, živel způsobil rozsáhlé škody na soukromém i veřejném majetku, v zemědělství i na infrastruktuře. Zemřelo nejméně 21 lidí.

Někteří obyvatelé států Nový Jižní Wales a Queensland kvůli lijákům neměli několik dní přístup k elektřině či internetu a vládu obviňují, že s pomocí příliš dlouho otálela.

Hladina má v příštích dnech klesnout

Se záplavami se nadále potýkají západní předměstí Sydney, tisíce obyvatel ze severovýchodních okrajů města se už ale vrátily domů. Podle meteorologů deště polevily, a hladina vody proto v následujících dnech klesne.

Na odklízení následků záplav se podle vládních údajů podílí téměř 4400 vojáků a dalších 465 se jich do prací zapojí během čtvrtka. V Novém Jižním Walesu pomáhá se zajištěním potřeb také deset vrtulníků australské armády, uvedl The Sydney Morning Herald.

V oblasti vyšlo slunce a čeká se pěkné počasí, úřady přesto varují, že by se lidé neměli koupat. Téměř všechny pláže v Sydney jsou silně znečištěné, moře vyplavilo červené řasy, které změnily barvu pláží vyhlášených bílým pískem na červeno.