Třináct ukrajinských hrdinů ze Zmijího ostrova. Odmítli se vzdát a raději padli

Události: Hrdinové ze Zmijího ostrova (zdroj: ČT24)

Válka má své oběti, ale také své hrdiny. Rusové po vylodění obléhají přístavy Oděsa a Mariupol. Velký ohlas však vyvolal způsob, jakým třináct ukrajinských vojáků odmítlo vydat malý ostrov v Černém moři. Čelili zdrcující převaze, ale odmítli složit zbraně. Všichni při následném útoku ruských sil zahynuli.

Velký příběh z malého ostrova. Kus pevniny o rozloze třinácti hektarů se stal ukrajinským symbolem vzdoru. Třináct pohraničníků proti dvěma elitním ruským válečným lodím. Ukrajinci v pátek slyšeli výzvu, aby se vzdali a přenechali ostrov, díky kterému si Ukrajina nárokuje část Černého moře, Rusům.

„Toto je ruská válečná loď. Opakuji, navrhuji vám odevzdat zbraně a vyhnout se tak krveprolití a zbytečným ztrátám,“ ozvalo se.

Pohraniční stráž se ale vzdát odmítla. Přišlo tedy druhé a poslední varování. „Opakuji, toto je ruská válečná loď. Vyzývám vás, abyste odevzdali zbraně a kapitulovali. Jinak zahájíme palbu. Rozumíte?“

Reakce přichází po chvíli. Pohraničníci nejprve komunikují mezi sebou. „A je to tu. Mám jim říct, aby šli do háje?“ A skutečně, po chvíli se z ukrajinské strany ozývá odpověď, která možná vejde do dějin. Jednoduchá, výstižná. „Ruská válečná lodi, jdi do pr****.“

Rusové výhrůžku splnili a začali střílet. Byl to poslední boj, který třináctka obránců ostrova svedla. „Všichni členové pohraniční stráže zemřeli hrdinskou smrtí,“ oznámil pak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Slíbil, že dostanou posmrtně ocenění Hrdina Ukrajiny. On sám zůstává v Kyjevě, společně se svými ministry. Všichni jsou připraveni jít do boje za svou vlast.

Vzkaz ukrajinského prezidenta Zelenského z ohroženého Kyjeva (zdroj: ČT24)