Muž, který pomáhal strůjcům atentátů v moskevském metru, dostal doživotí

Vojenský soud v Rusku odsoudil na doživotí Magomeda Nurova, který byl obžalován z napomáhání strůjcům atentátů v moskevském metru v roce 2010. Útoky sebevražedných atentátnic ve dvou stanicích si tehdy vyžádaly 41 mrtvých a devět desítek zraněných. O doživotí žádala prokuratura.

Soud také plně vyhověl občanské žalobě moskevského metra, která od Nurova požadovala 17 milionů rublů (asi 4,8 milionu korun) jako odškodné za poničené vagony a opravu stanic, uvedla agentura RIA Novosti. Obhajoba trvala na tom, že Nurova dovedl na zločineckou dráhu organizátor útoků, a žádala o nejnižší možný trest.

Nurov je patrně jediný ze strůjců atentátů, který je dosud naživu, poznamenala ruská redakce BBC. Muž, zadržený na jaře 2019, během vyšetřování svou vinu nepopíral. Ale již při jednání soudu o uvalení vazby působil zmateně a nebyl schopný si ani vzpomenout, kolik má dětí – podle obhájce osm. Soudní proces začal loni na podzim.

Nurov byl podle vyšetřovatelů členem skupiny severokavkazských teroristů, která atentáty spáchala. Ve skupině plnil roli spojky – svým autem převážel členy na schůzky, kde se atentáty plánovaly, poskytl úkryt strůjci útoků Gusenovi Magomedovovi, kterého zavezl do dagestánských lesů k povstalcům.

Exploze v plných vagonech metra

Útoky se odehrály v ranní špičce 29. března 2010, kdy byla podzemka přeplněna lidmi spěchajícími do práce. První výbuch zahřměl v 7:52 místního času ve druhém vagonu soupravy na stanici Lubjanka, u které se nachází sídlo tajné služby FSB, nástupkyně sovětské tajné policie KGB. V 8:36 následovala exploze ve stanici Park kultury. Na místě obou výbuchů přišlo o život 36 lidí, dalších pět později v nemocnicích podlehlo zraněním.

Oba útoky podle vyšetřovatelů spáchaly sebevražedné atentátnice ze severního Kavkazu, výbušniny na jejich tělech ale byly odpáleny za pomoci mobilních telefonů, což vyšetřovatele vedlo k přesvědčení, že pachatelů bylo víc. O dva dny později, 31. března, se k útokům přihlásil tehdejší vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov.

Ruští vyšetřovatelé atentáty přičetli teroristickému uskupení z Dagestánu, konkrétně Magomedalimu Bagabovovi, který byl při pokusu o zadržení zabit, podobně jako další členové jeho skupiny. Gusen Magomedov, který osobně doprovázel atentátnici na stanici Park kultury, byl zabit v únoru 2013, dodala BBC.