Berlín si připomíná útok na vánoční trh, vyšetřovací výbor našel stovky chyb v práci policie

Události ČT: Pět let od útoku na vánoční trh v Berlíně (zdroj: ČT24)

Přesně před pěti lety zabil terorista na berlínském vánočním trhu třináct lidí. Výroční vzpomínkové akce se v neděli v německé metropoli účastnil prezident Frank-Walter Steinmeier i berlínský starosta. Vyšetřování mimo jiné poukázalo i na řadu pochybení ze strany německých úřadů.

Terorista Anis Amri vjel před pěti lety s ukradeným nákladním autem do bezbranných lidí na vánočním trhu přímo pod kostelem na náměstí Breitschiedplatz. Jeho čin stál život i ženu Petra Čižmára, který zůstal sám se synem. Tragédii podle něj ještě zhoršil přístup německých úřadů.

„Během prvních dnů nám nikdo nedokázal říct, na koho se obrátit, kdo to řeší,“ vzpomíná s odstupem pěti let Čižmár.

Šlo zřejmě o jedno z pochybení, kterých poslanecký vyšetřovací výbor jen v práci policie odhalil téměř tři sta. Kvůli nim se terorista, mnohokrát trestaný násilník z Maroka, mohl do Německa vůbec dostat, poté tam žít, pobírat sociální dávky a prodávat drogy pod čtrnácti různými jmény.

Vyšetřovací výbor: O útoku předem vědělo víc lidí

Útoku nejspíš bylo možné zabránit, a to tím spíš, že ho pachatel neplánoval sám. „Podle nás několik dalších lidí o útoku přinejmenším vědělo. Pokud mu dokonce nepomáhali při jeho zorganizování,“ podotkla poslankyně Irene Mihaličová z vyšetřovacího výboru Breitscheidplatz.

Některé informace se objevují až teď, s odstupem pěti let. Pozůstalí po obětech si například stěžují, že úřady nevěnovaly dost úsilí pátrání po vysoce postaveném členovi teroristické organice Islámský stát, který měl Amrimu dát povel k zabíjení.