Německý soud potrestal příslušníka Islámského státu doživotím. Žízní umučil jezídskou dívku

Německý soud uložil doživotní vězení někdejšímu příslušníkovi takzvaného Islámského státu (IS). Iráčan Táhá J. byl usvědčen z genocidy a spáchání válečného zločinu s následkem smrti v procesu kolem umučení zotročené jezídské dívky. Jde o součást celosvětově prvního rozsudku kvůli zločinu IS spáchaném na jezídech, poznamenal předsedající soudce Christoph Koller.

Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem kromě toho uložil odsouzenému, aby zaplatil odškodné 50 tisíc eur (téměř 1,3 milionu) matce pětileté dívky, kterou muž za žhnoucího vedra za trest připoutal k okenní mříži ve dvoře svého domu v irácké Fallúdži a nechal ji tam zemřít žízní. „Přejeme vám, aby se vám podařilo žal unést a abyste našla svůj klid,“ řekl soudce ženě.

Soud v procesu už 25. října poslal na deset let do vězení Jennifer Wenischovou, bývalou manželku nyní odsouzeného muže a rovněž bývalou členku IS. Soud ženu shledal vinnou z členství v teroristické organizaci v zahraničí, z účasti na pokusu o vraždu a z pokusu o válečný zločin a ze zločinu proti lidskosti. Žena svědčila proti svému exmanželovi a popisovala ho jako násilníka. Muž se k obviněním nevyjádřil.

Teror islamistů vůči jezídům

Podle agentury DPA se obžalovaný v úvodu zdůvodňování rozsudku v soudní síni zhroutil a stání muselo být přerušeno. Muž, jehož celé příjmení německé úřady a média v souladu s místními zákony nezveřejňují, údajně jako člen IS od července do září 2015 držel jako otrokyně jezídku a její dceru a týral je.

Teroristická organizace Islámský stát v roce 2014 obsadila severní Irák, kde jezídi žijí, a zůstala tam až do roku 2017, kdy se ji z oblasti podařilo vytlačit.

Do příchodu IS žilo v horách v okolí Sindžáru na půl milionu příslušníků jezídské menšiny. Islamisté následně tisíce mužů brutálně zavraždili a tisíce žen a dětí unesli a zotročili. Na 360 tisíc jezídů před islamisty uprchlo. OSN tažení radikálů proti jezídům označila za genocidu.