Obchody v USA přepadávají organizované gangy. Kvůli přeplněným věznicím ale často nekončí za mřížemi

Události: Přepadávání obchodů v USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy zažívají vlnu přepadení obchodů. Skupiny až desítek lidí vtrhnou do prodejny, většinou s drahým oblečením, doplňky nebo šperky, a během několika málo vteřin zcizí zboží i za stovky tisíc korun. První případy se odehrály v okolí San Francisca, v posledních dnech stejnou strategii využily organizované gangy na mnoha dalších místech země.

Lupiči často opakují stejný scénář. Maskovaný dav vtrhne do prodejny, zaměstnance zneškodní pepřovým sprejem a ukradne vystavené zboží. Například obchod s luxusními kabelkami přepadla osmičlenná skupina. Škoda se vyšplhala v přepočtu na půldruhého milionu korun. Jinde do outletu s oblečením vtrhlo rovnou osmdesát lidí. Během chvíle ukradli věci za 340 tisíc korun.   

Někdy zloději rozbijí a vykradou jen výlohy. Majitelé obchodů jsou přesvědčeni, že cíle nejsou vybrány náhodně. „Dovolili jsme kriminálním skupinám vytvořit síť a prodávat kradené věci na internetu, proto tyto případy obrovsky narůstají,“ řekl Jason Brewer z Asociace maloobchodních prodejců.

Také úřady vidí za nárůstem kriminality hlavně organizovaný zločin. „Zjistili jsme, že zboží na jednom místě ukradnou a na jiném prodávají. Rozkrýváme tuto síť a zničíme ji,“ dodal státní zástupce okresu Santa Clara Jeff Rosen.

Zloději útočí také na zlatnictví v nákupních centrech. Prochází se jako běžní zákazníci, skrytí jsou rouškou a mikinou s kapucí. Pak udeří. Nahrává jim předvánoční doba, protože obchody vystavují drahé zboží a okolí prodejen je plné lidí.

Obchody posilují ochranku

Ve velkých amerických městech ale stoupá veškerá kriminalita. Policie se podle obchodníků zaměřuje na závažnější zločiny a případy v jejich provozovnách přehlíží. Bezpečnostní složky to ale odmítají a tvrdí, že obchody naopak hlídají častěji.

„Na ulicích je víc policistů v označených vozidlech. Dohlíží u velkých obchodních center i u malých lokálních obchodů,“ popsal Rob Baquera od policie Roseville.

I když se ale policii podaří lupiče dopadnout, soudy je často kvůli už tak přeplněným věznicím za mříže nepošlou. Obchody s luxusním zbožím raději posilují vlastní ochranky.