Prezidentem Peru bude Castillo. Fujimoriová uznala porážku a vyzvala k protestům

Události ČT: Nový peruánský prezident (zdroj: ČT24)

Novým prezidentem Peru bude zástupce levice Pedro Castillo, který ve druhém kole hlasování začátkem června těsně porazil svou pravicovou rivalku Keiko Fujimoriovou. Po nejdelším sčítání hlasů za posledních čtyřicet let to oficiálně vyhlásila volební komise. Fujimoriová už před oznámením komise uznala svou porážku, obvinila však svého protikandidáta, že zvítězil nelegitimním způsobem.

O nové hlavě státu rozhodovali voliči v Peru 6. června. Ve druhém kole svedli Castillo a Fujimoriová velmi těsný souboj a nakonec je od sebe dělilo pouze čtyřiačtyřicet tisíc hlasů. Castillovi se podařilo získat podporu chudších voličů ve venkovských oblastech, Fujimoriová oslovila bohatší městské voliče.

Volební úřady s vyhlášením vítěze dlouho čekaly, protože se musely zabývat stížnostmi, které Fujimoriová vznesla proti výsledkům v mnoha stovkách okrsků. Politička bez konkrétních důkazů poukázala na údajné podvody. Pozorovatelé z Organizace amerických států, Evropské unie i Británie prohlásili peruánské volby za čisté.

„Prohlašuji Pedra Castilla prezidentem republiky a Dinu Boluarteovou za první viceprezidentku,“ oznámil šéf volební komise Jorge Salas během pondělní ceremonie. Castillo vyzval Peruánce k jednotě: „Žádám o úsilí a obětování ve snaze udělat z Peru spravedlivou a suverénní zemi.“

Bývalý učitel a potomek farmářů v kampani sliboval úpravy ústavy a vyšší daně pro těžařské firmy. Peru je druhým největším producentem mědi na světě. V posledních týdnech ale svá vyjádření mírnil a proklamoval, že bude usilovat o ekonomickou stabilitu. „Soukromé investice jsou vítány, ale s jasnými pravidly. Nebudou využívat naše pracující,“ tvrdil na mítincích Castillo, jehož volební heslem bylo „už žádní chudí v bohaté zemi“.

Ukradli nám hlasy, tvrdí dále Fujimoriová

„Uznám výsledky, protože mi to nařizují zákony a ústava, na niž jsem přísahala. Pravda stejně vyjde najevo. Ukradli nám tisíce hlasů,“ reagovala Fujimoriová, dcera uvězněného autoritářského exprezidenta Alberta Fujimoriho, která se o post prezidenta ucházela už potřetí. Své příznivce vyzvala k poklidným protestům.

Fujimoriová v projevu, jímž uznala porážku, prohlásila, že bude dál bojovat „proti komunismu“. Nelze prý dovolit, aby Castillo z Peru udělal Kubu nebo Venezuelu, prohlásila také Fujimoriová s odkazem na dva autoritářské režimy. Podobné obavy vyjádřil ve volební kampani například i peruánský nositel Nobelovy ceny za literatury Mario Vargas Llosa, který Fujimoriovou podporoval, stejně jako třeba venezuelský opoziční lídr Leopoldo López.

Nynější volby v Peru byly podle analytiků nejvyhrocenější v novodobé historii země, když se do druhého kola dostali kandidáti z opačných, radikálních konců politického spektra. V posledních týdnech příznivci obou politiků demonstrovali v Limě.

S odkládáním vyhlášení výsledků rostlo i napětí mezi oběma tábory a docházelo ke střetům. Minulý čtvrtek pak skupina příznivců Fujimoriové zaútočila na auta, v nichž byli ministr zdravotnictví a ministryně hospodářství. Také několik novinářů uvedlo, že je demonstranti napadli.

Nová hlava státu se má na pětileté období ujmout úřadu 28. července. Jedenapadesátiletý Castillo nahradí ve funkci Franciska Sagastiho, který je od posledních voleb v roce 2016 už čtvrtým prezidentem jihoamerické země.

Volby před pěti lety vyhrál Pedro Pablo Kuczynski, který však v roce 2018 těsně před hlasováním o sesazení kvůli podezření z korupce rezignoval. Nahradil ho viceprezident Martín Vizcarra, jehož parlament sesadil loni v listopadu a jehož nahradil šéf parlamentu Manuel Merino. Ten ale záhy též odstoupil po masových protestech v ulicích. Novým šéfem parlamentu, a tudíž i prezidentem se pak stal poslanec Sagasti.