Tribunál projedná válečné zločiny v Dárfúru, před soudem stane bývalý šéf milic i exprezident

Mezinárodní trestní tribunál (ICC) v Haagu zahájil první proces ohledně masakrů v súdánském Dárfúru. Zhruba patnáct let od začátku vyšetřování hlavní žalobkyně Fatou Bensoudaová u soudu uvedla, že bývalý šéf milic Alí Muhammad Alí Abdar Rahmán má na svědomí vraždy, znásilňování a mučení. V celkem 31 případech jej viní z těžkých válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v neklidné západosúdánské provincii.

Soud musí nejprve v předběžném řízení potvrdit obžalobu, teprve poté může začít hlavní proces. Podle agentury DPA zatím není jasné, kdy se tak stane.

Přibližně sedmdesátiletý Alí Abdar Rahmán se tribunálu vzdal loni. Podle obžaloby patřil k nejvýznamnějším velitelům obávané provládní arabské milice džandžauí, které je přičítáno zabití zhruba tří set tisíc obyvatel Dárfúru v letech 2003 a 2006.

Obžaloba jej popisuje jako „nemilosrdného“ velitele tisíců bojovníků. Podle ní je zodpovědný za vraždy, mučení, rabování, znásilňování nebo vyhánění obyvatelstva. OSN uvádí, že během války v Dárfúru uprchly před násilím na dva miliony lidí.

„Tento proces je důležitým krokem ke spravedlnosti pro oběti,“ řekla Bensoudaová. Byl to pro ni poslední výstup před soudem v pozici hlavní žalobkyně předtím, než jí v červnu vyprší mandát. Nahradí ji britský právník Karim Khan. Bensoudaová u soudu zmínila velké potíže při obstarávání důkazů.

Rada bezpečnosti OSN pověřila ICC vyšetřením zločinů v Dárfúru během roku 2005. Tribunál bude soudit také tamního exprezidenta Umara Bašíra, který čelí obvinění z genocidy. Momentálně je v súdánském zařízení s ostrahou.