Záplavy po přívalových deštích v Indonésii a Východním Timoru si vyžádaly přes 40 obětí

Přívalové deště a následné záplavy si na indonéském ostrově Flores vyžádaly životy nejméně 41 lidí. Informoval o tom místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Pohřešují se téměř tři desítky lidí, tisíce jich musely opustit své domovy. V nedalekém Východním Timoru podle svědka, na kterého se odkazuje agentura Reuters, zemřely tři osoby při sesuvu půdy; agentura dříve informovala o osmi obětech.

Na ostrově Flores, který se nachází ve skupině ostrovů Malé Sundy ve východní části Indonésie, bylo zasaženo nejméně 49 rodin, uvedl mluvčí místního úřadu BNPB Raditya Jati. „V obci Lamanele bahno pohřbilo desítky domů, některé obytné domy smetla povodeň,“ uvedl. Přírodní živel jen zde o život připravil 35 lidí. Záchranné práce na ostrově komplikují výpadky dodávek elektřiny, silnice pokryté vrstvou bahna a sutiny.

Ve Východním Timoru, který získal nezávislost na Indonésii v roce 2002, zemřeli v důsledku sesuvu půdy na okraji metropole Dili nejméně tři lidé, uvedla státní agentura Tatoli. Mezi oběťmi sesuvu je i dvouleté dítě, řekl jeden ze svědků neštěstí agentuře Reuters.

Přerušeny byly dodávky elektrické energie a zaplaven byl i prezidentský palác. Úřady Východního Timoru se k počtu obětí a raněných zatím oficiálně nevyjádřily.

Extrémní počasí má pokračovat

Indonéská meteorologická agentura varovala, že hrozba špatného počasí neustává. Tropický cyklon, který povodně způsobil, se nyní pohybuje u jihozápadního cípu ostrovu Timor. Podle projekce webu Windy.com se v pondělí začne posouvat dále na jihozápad od pevniny.