EU dá 276 milionů eur na nová uprchlická centra v Řecku

Události: Eurokomisařka navštívila uprchlické tábory v Řecku (zdroj: ČT24)

Evropská unie vyčlení víc než čtvrt miliardy eur na vybudování nových uprchlických táborů na řeckých ostrovech. Při návštěvě ostrova Lesbos to slíbila evropská komisařka Ylva Johanssonová. Stejně důležité podle ní je, aby se evropské země co nejdříve shodly na nových migračních pravidlech.

Stav takzvaných hotspotů na řeckých ostrovech roky kritizují jak běženci, tak místní, kteří si stěžují na negativní dopady na živobytí, především turismus.

Starostové měst tlačí na vládu v Aténách, aby stávající návrh reformy evropské migrační politiky odmítla. Podle nich hrozí, že se z vnější hranice Evropské unie stane šedá zóna, která dál ponese zátěž na úkor ostatních členských států. „Není možné, aby pět středomořských států Unie neslo zátěž za zbytek EU,“ tvrdí řecký ministr pro migraci Notis Mitarachi.

Zatímco v Řecku žádají vznik povinných kvót, východní státy Unie včetně Česka je odmítají. Evropská komise navrhuje povinnou solidaritu – princip, kdy státy, které odmítnou migranty přijmout, se budou muset podílet na návratech těch, kteří azyl nedostanou.

„Potřebujeme, aby migrační otázka byla společná pro celou Evropu. A aby žádná členská země nebo žádný ostrov nezůstal v tomto osamocen,“ nabádá eurokomisařka Johanssonová.

Migrační pravidla čeká ale ještě dlouhá cesta. To, co ostrovy jako Lesbos potřebují okamžitě, je změna podmínek v táborech. Brusel založí fond ve výši 276 milionů eur na vybudování nových uprchlických center na řeckých ostrovech. Měly by zlepšit podmínky migrantů a jejich dětem umožnit chodit do školy.