Rasistická propaganda v USA byla loni na vzestupu. Oproti dřívějšku je to skoro dvojnásobek, tvrdí organizace

Ve Spojených státech za minulý rok rapidně přibylo materiálů šířících rasistickou propagandu. Ve své zprávě to uvedla nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL), která zaregistrovala 5125 případů hlásání rasistických a antisemitských hesel nebo informací namířených proti sexuálním menšinám na letácích, samolepkách či transparentech. Oproti roku 2019, kdy takových incidentů zaznamenala 2724, je to skoro dvojnásobek.

Množství rasistické propagandy bylo loni přitom nejvyšší od roku 2016, kdy Liga proti hanobení začala materiály monitorovat. Propaganda šířená po internetu je podle organizace mnohem hůře měřitelná, ADL se nicméně domnívá, že takových případů byly loni patrně na webech miliony.

Američtí zastánci svrchovanosti bělochů a krajně pravicové skupiny se například pomocí fyzických letáků nebo transparentů často snaží přilákat pozornost právě k materiálům, které jsou na internetu. Podle Orena Segala z ADL tak získávají pozornost a přitom snižují riziko odhalení a zatčení.

„Propagační literatura napomáhá zvýšení náborové snahy a šíření strachu zacílením na specifické skupiny, včetně židovských, černošských, muslimských, LGBTQ komunit a nebělošských imigrantů,“ míní Segal.

„Zastánci svrchovanosti bělochů projevují více povzbuzení než kdykoliv předtím. Extremisty mohl dále povzbudit také volební rok, pandemie a další faktory,“ uvedl podle listu The Guardian ředitel organizace Jonathan Greenblatt v tiskové zprávě.

Drtivou většinu propagandy tvořily tři skupiny

Podle bývalého pravicového extremisty Christiana Piccioliniho, jenž později založil skupinu věnující se deradikalizaci, vnímají zastánci svrchovanosti bělochů období krizí jako příležitost k náboru nových členů.

Za zvýšeným množstvím nenávistných zpráv v USA stálo přinejmenším třicet známých uskupení. Nejaktivnějšími z nich podle ADL byly skupiny Patriotická fronta, Asociace evropského dědictví v New Jersey a Nacionalistický sociální klub, které jsou zodpovědné za 92 procent zaznamenané propagandy.

Hesla propagující nesnášenlivost se zároveň objevila ve všech amerických státech kromě Havaje. Nejvíce případů se objevilo v Texasu, Washingtonu, Kalifornii, New Jersey nebo New Yorku, upřesnila Liga proti hanobení.

Úbytek materiálů s rasistickou propagandou oproti roku 2019 ADL zaznamenala v kampusech vysokých škol, z velké části pravděpodobně v důsledku pandemie a malému množství fyzicky přítomných studentů. Zatímco v roce 2019 organizace v kampusech evidovala 630 případů šíření propagandy zastánců svrchovanosti bělochů, loni to bylo 303.