„Nezbylo nic než prázdný otvor.“ Před dvaceti lety Taliban zlikvidoval dvě obrovské sochy Buddhy

Horizont ČT24: Zničení Buddhových soch (zdroj: ČT24)

Ještě před barbary z takzvaného Islámského státu, ničiteli starověkých kulturních památek, tu byl Taliban. Před dvaceti lety zničili tito islámští extremisté nenahraditelnou dvojici kamenných Buddhů v afghánském Bámjánu. Třicet osm, respektive padesát čtyři metrů vysoké sochy vytesané na přelomu 6. a 7. století do skály bořili s pomocí výbušnin několik dní v březnu 2001. Podle tehdejšího talibanského vůdce mully Umara jejich existence odporovala Koránu.

Zničení kamenných Buddhů představuje jedno z prvních barbarství ve jménu radikálního islámu, o kterém věděl celý svět. Po sochách zbyly obrovské dutiny, pro místní dodnes otevřené rány. 

„Bylo tam 45 dalších lidí, Taliban nás donutil přinést výbušniny. Řekli nám, abychom odešli, až budeme hotoví. Potom sochy odpálili. Prach se vířil po celém údolí,“ vzpomíná obyvatel Bámjánu Gulam Sachí, který se na ničení musel podílet. „Když se prach po půlhodině usadil, zjistili jsme, že nezbylo nic než prázdný otvor,“ dodal.

Nejdřív samopaly, pak výbušniny

Desítky zemí tehdy protestovaly, včetně části muslimských. Taliban neustoupil, mstil se i politicky. Většinově šíitská oblast kolem Bámjánu byla baštou opozice.

Taliban kvůli likvidaci povolal bojovníky odjinud. Vyšší, padesát čtyři metrů dlouhá socha vydržela samopaly, raketomety a tanky. Klesla až po instalaci výbušnin. To byl moment, který otřásl i zbytkem světa. Řada lidí tehdy vůbec poprvé slyšela o zemi jménem Afghánistán – nebo o Talibanu.

Ředitel Bámjánského kulturní centra Išak Mohavíd je přesvědčen, že kdyby sochy dosud stály, turismu by se v místě dosud dařilo.

Dnes sem turisté jezdí hlavně kvůli okolním jeskyním. Kdysi skrývaly nejstarší olejomalby světa, později zbraně Talibanu. A v současnosti tu památkáři střeží to, co zbylo ze soch. Možná obnova – nebo nová výstavba opodál, se řeší několik let. Zatím bez výsledku.

„Příběh soch je příběhem bezmoci. Nemáme dostatečný personál ani rozpočet. Jsou střežené policií, ale to k záchraně nestačí,“ stěžuje si Mohavíd.

Údolí Bámjánu, dnes kontrolované vládou, leželo na hedvábné stezce. V prvních staletích letopočtu bylo nejzápadnějším cípem buddhismu. A zdejší sochy největším symbolem. Taliban je zlikvidoval v době, kdy ukrýval organizátory 11. září.