Švédská policie obvinila z několikanásobného pokusu o vraždu Afghánce

Po středečním útoku nožem ve městě Vetlanda na jihu Švédska policie vyšetřuje dvaadvacetiletého Afghánce, kterého obvinila z několikanásobného pokusu o vraždu. Vyšetřovatelé stále nevědí, co bylo motivem činu. Zatím definitivně nevyloučili terorismus, uvedla policie na čtvrteční tiskové konferenci. Útočník zranil celkem sedm lidí, tři z nich byli v kritickém stavu, nyní už jsou ale stabilizovaní.

„Všechny oběti jsou z Vetlandy a jsou to muži. Podle dosavadních zjištění nemají žádnou vazbu s pachatelem,“ uvedl šéf místní policie Jonas Lindell. „Vyšetřujeme i možný teroristický motiv a vyšetřujeme ho zevrubně,“ řekla Malena Grannová, která šéfuje policejním jednotkám v regionu Jönköpingu, kam město Vetlanda se 13 tisíci obyvateli spadá.

Agentura Reuters předtím citovala prokurátora Adama Rullmana, podle něhož případ nebude vyšetřovat speciální oddělení státního zastupitelství zaměřené na činy spojené s terorismem. „Nacházíme se ale zatím v samých počátcích vyšetřování,“ zdůraznil Rullman.

Migrant z Afghánistánu

Podezřelý útočil ve středu kolem 15:00 hodin v centru města na nejméně pěti místech vzdálených od sebe několik stovek metrů. Zranil přitom sedm mužů mezi 35 a 75 lety. Pravděpodobného pachatele pak policisté postřelili a zatkli. Pět ze zraněných skončilo v nemocnici na jednotce intenzivní péče, dva měli lehčí zranění. Všichni jsou nyní mimo ohrožení života.

Švédský deník Aftonbladet a další místní média uvedly, že podezřelým je Afghánec, který do Švédska přicestoval v roce 2018. Policie ho už dřív vyšetřovala kvůli méně závažným trestným činům – podle médií to bylo užívání marihuany. Policisté prohledali jeho byt.