V Myanmaru to vře i po brutálním zásahu policie. Protesty proti puči provází střelba

Myanmarská policie ve čtvrtek zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se shromáždili v Rangúnu a dalších městech. Lidé protestovali v ulicích proti únorovému puči i přesto, že bezpečnostní složky podle OSN ve středu zabily 38 lidí. Šlo tak o nejkrvavější den od převratu. Střelba zazněla v některých městech i ve čtvrtek, řekli agentuře Reuters svědci. Žádné oběti ale zatím nejsou hlášeny.

„Víme, že mohou zahájit ostrou palbu a zabít nás. Zůstat naživu pod vládou junty ale nemá smysl,“ řekl agentuře Reuters aktivista Maun Saun Kcha. Svědci uvedli, že policisté ve čtvrtek rozháněli demonstranty slzným plynem a střelbou v Rangúnu a ve městě Monywa. Také ve městě Basein západně od Rangúnu byla slyšet střelba.

V některých částech Rangúnu demonstranti vztyčili barikády a rozvěsili podél ulic prostěradla a sarongy, aby zaclonili výhled policistům se zbraněmi. Aktivisté uvedli, že bezpečnostní síly ve středu zahájily palbu na mnoha místech bez varování. Počet obětí protestů od převratu vzrostl nejméně na padesát.

O situaci v Myanmaru má v pátek jednat za zavřenými dveřmi Rada bezpečnosti OSN. Zmocněnkyně organizace Christine Schranerová Burgenerová prohlásila, že varovala vojenské vedení před přísnými sankcemi ze strany některých zemí a před mezinárodní izolací. „Odpověď zněla: 'Jsme na sankce zvyklí, přežili jsme je',“ řekla Schranerová Burgenerová.

Armáda v Myanmaru prvního února svrhla demokraticky zvolenou vládu v čele s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Převrat zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách, v nichž jasně zvítězila Národní liga pro demokracii (NLD) vedená Su Ťij.