Přišla první z řady očekávaných žalob na Trumpa. Thompson ho obviňuje ze spiknutí

Demokratický zákonodárce Bennie Thompson žaluje u amerického federálního soudu exprezidenta Donalda Trumpa za podněcování vzpoury při nepokojích v sídle Kongresu ze začátku ledna a za osnování spiknutí ve spolupráci s extremistickými skupinami s cílem zamezit Senátu v potvrzení výsledků listopadových voleb. Žaloba míří rovněž na Trumpova právníka Rudyho Giulianiho. Ten už obvinění odmítl, napsala agentura AP.

Thompson ve své žalobě požaduje blíže neurčené represivní a kompenzační opatření za to, že se podle něj Trump s Giulianim soustavně snažili zpochybnit výsledky listopadových voleb, ačkoliv jejich stížnosti neuspěly u soudů a vyvraceli je rovněž volební činitelé v řadě amerických států. Trump a jeho právník podle žaloby navzdory důkazům hovořili o ukradených volbách a „spíše podporovali, než odsuzovali“ hrozby násilím od naštvaných příznivců republikánů v týdnech před bezprecedentními potyčkami v sídle Kongresu.

Útok na Kapitol byl pak podle Thompsona „zamýšleným a předvídatelným vyvrcholením pečlivě koordinované kampaně s cílem narušit právní proces, který měl potvrdit součet hlasů ve sboru volitelů“.

Američtí prezidenti požívají široké imunity vůči žalobám, jež se týkají výkonu funkce. Thompson však tvrdí, že Trumpovo povolební jednání nemělo nic společného s oficiálními povinnostmi prezidenta, a žaluje ho tak jako soukromou osobu.

Jeho stížnost směřuje rovněž na krajně pravicové milice jako Proud Boys (Hrdí hoši) a Oathkeepers (Strážci přísahy), jejichž členové se nepokojů účastnili.

Přijít by mohly i další žaloby

Žaloba podaná šéfem výboru Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost je první z očekávané vlny právních kroků, které zřejmě v blízké době podniknou i další členové Kongresu. Přichází jen tři dny poté, co Trumpa osvobodil Senát v případu ústavní žaloby, kterou na něj kvůli nepokojům podala demokraty ovládaná dolní komora Kongresu.

Podle AP by podobné žaloby mohli podat také další zákonodárci nebo ti členové bezpečnostních složek, kteří přišli při potyčkách s Trumpovými příznivci k újmě. I někteří republikáni, kteří o víkendu hlasovali pro Trumpovo osvobození, již vyjádřili přesvědčení, že o exprezidentově případném pochybení by měly rozhodnout soudy.

Trump demonstraci neorganizoval, tvrdí jeho poradce

Trumpův poradce Jason Miller ve vyjádření uvedl, že prezident nebyl organizátorem demonstrace, která předcházela útoku na Kapitol, a že „nepodněcoval nebo neosnoval spiknutí s cílem podnítit násilnosti v Kapitolu“. Giulianiho právník zatím záležitost nekomentoval.

Giuliani i Trump vystoupili 6. ledna na manifestaci před Bílým domem, na níž znovu opakovali svá nepodložená tvrzení o volebních podvodech. Giuliani před davem volal po tom, aby se o legitimitě voleb rozhodlo soubojem, Trump pak své příznivce vyzval k pochodu na Kapitol, kde zákonodárci projednávali oficiální potvrzení výhry demokrata Joea Bidena.

Úřady stíhají v souvislosti s nepokoji již více než dvě stě lidí. Při potyčkách v Kapitolu zemřelo pět lidí a řada dalších utrpěla zranění.