Naděje na spásu zavalených vyhasla. Norští záchranáři nevěří, že pod sesuvem najdou přeživší

Šest dní po sesuvu půdy na jihu Norska záchranáři vzdali naději, že by mohli v závalu ještě najít přeživší. V úterý to podle agentury DPA oznámila místní policejní velitelka Ida Melbová Öysteseová. Sesuv v obci Ask si vyžádal sedm obětí. Tři další lidé se oficiálně stále pohřešují, podle policie jsou ale rovněž po smrti.

„I když už nemáme naději, že najdeme přeživší, s pátráním nekončíme,“ řekla v úterý Melbová Öysteseová. Podle ní se záchranná fáze mění na část, během které se budou hledat těla tří zbývajících pohřešovaných, a to dvou dospělých a třináctileté dívky. „Ti, kteří zemřeli, zemřeli relativně rychle,“ dodala policejní šéfka.

Středeční sesuv půdy byl nejhorší v moderní historii Norska. Táhl se v délce 700 metrů a šířce 300 metrů. V obci Ask ležící asi 25 kilometrů severovýchodně od Osla se zřítilo nejméně devět domů s více než třiceti byty, asi tisíc lidí bylo nutné evakuovat.

Sesuv nastal po dvou vydatných deštích, přesná příčina zatím není jasná. Norská stanice TV2 informovala, že oblast, kde se půda sesunula, označil geologický průzkum v roce 2005 za vysoce rizikovou. Tři roky po zveřejnění posudku se ale na místě začaly stavět první domy.

Pátrání bylo přerušeno, čeká se na posudek geologů

Při pátrání v mrazivých teplotách záchranářům pomáhali psi,  vrtulníky a také bezpilotní letouny vybavené termokamerami. V pondělí večer našli ve vzduchové kapse v jednom ze zavalených domů živého psa, který byl „v dobrém stavu“. „Máme velkou radost a motivuje nás to, abychom pokračovali v tvrdé práci,“ řekl jeden ze záchranářů Göran Syversen ještě před tím, než se rozhodlo o ukončení pátrání po přeživších.

V úterý ale museli záchranáři urychleně prohledávanou oblast opustit, když na místě došlo k dalšímu, menšímu sesuvu půdy. Nikdo neutrpěl zranění, pátrání bylo ale přerušeno, dokud situaci neposoudí geologové.