„Zašlo to příliš daleko.“ Vrcholní republikáni zpochybňují Trumpova tvrzení o zfalšování voleb

Studio ČT24: David Miřejovský o postupu Trumpových právníků (zdroj: ČT24)

Vysoce postavený republikánský volební činitel ve státu Georgie Gabriel Sterling v úterý vyzval svého spolustraníka prezidenta Donalda Trumpa, aby „přestal povzbuzovat lidi k násilným činům“ tím, že neustále šíří nepodložená tvrzení o podvodech při listopadových volbách. Proti Trumpově přesvědčení se ohradili i další vysoce postavení členové republikánské strany.

Sterlingovo vyjádření přišlo nedlouho poté, co jeden z Trumpových právníků prohlásil, že by měl být nedávno propuštěný šéf vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Christopher Krebs „vyveden za úsvitu ven a zastřelen“ za své výroky o férovosti voleb.

„Někdo přijde k újmě, někoho zastřelí, někdo zemře,“ vzkázal ve značně naštvaném tónu Trumpovi Sterling, podle něhož se situace kolem voleb v posledních dnech vyhrotila natolik, že jeho dům musí hlídat policisté. Manželka státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, který je také republikán, pak podle něj dostává „sexuální výhrůžky“.

Trump Raffenspergera minulý týden nazval „nepřítelem lidu“ poté, co se volební činitel postavil za výsledky přepočtu hlasů, podle nichž ve státě zvítězil v prezidentských volbách demokrat Joe Biden. Trump bez předložení pádných důkazů tvrdí, že tak učinil rozsáhlým podvodem s korespondenčními hlasy. „Všechno to zašlo příliš daleko,“ dodal Sterling. „Musí to už přestat,“ dodal.

Proti Trumpovi se postavil i ministr spravedlnosti

Činitelé ze všech států, řady federálních agentur i ministr spravedlnosti William Barr, který je blízkým Trumpovým spojencem, tvrdí, že o rozsáhlých podvodech zmiňovaných Trumpem a jeho týmem neexistují důkazy. Prezident však i přesto stále tvrdí, že je pravým vítězem on, a snaží se co nejvíce zdržet oficiální potvrzení své prohry. 

„Zatím jsme neviděli podvody v takovém rozsahu, aby to mohlo ovlivnit vyústění voleb,“ řekl ministr Barr. „Je tady jedno tvrzení ohledně systematických podvodů, že stroje byly naprogramovány, aby v zásadě změnily výsledky. Ministerstva vnitřní bezpečnosti a spravedlnosti to začala vyšetřovat a zatím jsme neviděli nic, co by to potvrzovalo,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Trumpův právní tým krátce po Barrově prohlášení reagoval tvrzením, že ministerstvo spravedlnosti snad ani žádné vyšetřování nevedlo.

„S nejvyšší úctou k ministru spravedlnosti, jeho názor se zdá být bez jakýchkoliv znalostí nebo vyšetřování zásadních nesrovnalostí a důkazů o systematických podvodech,“ napsal Trumpův osobní právník Rudy Giuliani společně s další členkou týmu Jennou Ellisovou s tím, že budou nadále pokračovat ve své dosud neúspěšné snaze zvrátit výsledek hlasování.

Giulianimu se zatím nepodařilo předložit jasné důkazy, říká zpravodaj

Podle zpravodaje ČT ve Spojených státech Davida Miřejovského je nicméně třeba rozlišit, co Giuliani říká médiím, od toho, jak vystupuje před jednotlivými soudy. „Před kamerami hovoří o podvodech a viní množství politiků z falšování a podvádění. Když ale dojde na to, aby před soudy předložil nějaké jasné důkazy, tak se mu to zatím nepodařilo,“ tvrdí novinář.

Uvedl, že Trumpův tým právníků se snaží přimět soudy k tomu, aby v některých státech nechaly vyškrtnout statisíce volebních hlasů s tím, že byly zfalšovány. Touto taktikou by právníci rádi došli k tomu, aby byl předběžně ohlášený výsledek prezidentských voleb změněn.

Americký prezident rovněž založil politickou organizaci Save America (Zachraňte Ameriku), kam mu jeho příznivci mohou posílat peníze na vedení soudních sporů. Podle Miřejovského se ale má za to, že organizaci i financování bude Trump využívat k další veřejné nebo politické činnosti, až opustí Bílý dům. 

Trumpův právník řekl, že exšéf CISA by měl být zastřelen

Mezi činitele odmítající obvinění z podvodů ve volbách patří i republikán Krebs, který ještě v čele CISA zveřejnil krátce po volbách prohlášení, že letošní volby byly „nejbezpečnější v americké historii“. Trump nedlouho poté šéfa CISA propustil s tím, že hlasování bylo „vysoce nepřesné“.

Události: Vyprší lhůta pro přepočítání hlasů v amerických prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

„Poštovní hlasování je ze své podstaty vadné a tyhle volby to dokázaly,“ řekl v rozhovoru s krajně pravicovou televizí Newsmax Trumpův právník Joe diGenova navzdory faktu, že Američané zasílají v některých státech svoje hlasy korespondenčně už několik desetiletí bez větších zádrhelů.

„Každý, kdo si myslí, že tyto volby proběhly v pořádku, je jako ten idiot Krebs, který byl šéfem kyberbezpečnosti. Ten chlap je pitomec nejvyšší úrovně. Měl by být vyveden ven za úsvitu a zastřelen,“ řekl diGenova. Sterling řekl, že Trumpovy výroky o Raffenspergerovi „pomohly otevřít stavidla“ podobným hloupostem. „Jsou mezi námi někteří pomatenci, kteří si to vezmou k srdci a řeknou ‚prezident mi řekl, ať to udělám,'“ prohlásil volební činitel.