Etiopská armáda tvrdí, že získala kontrolu nad střediskem Tigraje

Etiopská armáda vstoupila do střediska oblasti Tigraj, proti níž bojuje od začátku listopadu, oznámil premiér Abiy Ahmed, podle nějž tím operace skončila. Vojsko se k půlmilionovému městu Mekele blížilo několik dní, v sobotu ráno ho začalo bombardovat. Představitel OSN v regionu upozornil, že Súdán, kam již uteklo na 43 tisíc Etiopanů, bude potřebovat finanční pomoc, píše AFP.

Náčelník generálního štábu armády Birhanu Jula v sobotu večer oznámil, že vojáci mají pod kontrolou středisko Tigraje. Ahmed ve svém prohlášení uvedl, že armáda „vstoupila do Mekele, aniž mířila na nevinné civilisty“. Dobytí Mekele je podle premiéra ukončením poslední fáze vojenské operace, která začala 4. listopadu. „Mám potěšení podělit se o informaci, že jsme ukončili vojenskou operaci proti regionu Tigraj,“ napsal Ahmed v tweetu.

Jula ve svém prohlášení vysílaném televizí sdělil, že vojáci nyní pátrají po skrývajících se členech Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF), což byli protivníci v boji. Nikdo z vedení Tigrajců zatím tyto zprávy nepotvrdil. Ahmed oznámil, že policie nyní hledá tigrajské vůdce. Nepřiblížil, jestli se někteří vzdali.

Podle premiéra armáda osvobodila ze zajetí TPLF několik tisíc vojáků ze severního velitelství, které sídlilo v Tigraji. Ahmed také sdělil, že nyní federální jednotky kontrolují v Tigraji „letiště, regionální úřady, veřejné instituce a další důležité provozy“.

Nejméně jedna raketa mířila na hlavní město Eritreje

Podle tiskových agentur je severoetiopský stát Tigraj odříznut od světa, takže informace nelze nezávisle ověřit. V minulosti velitelé jednotek v Tigraji vydávali prohlášení odporující těm z Addis Abeby. Etiopská vláda již v pátek oznámila, že se chystá město dobýt v nejbližších dnech.

Agentuře Reuters informaci o útocích poslal osobně šéf Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF), později ji potvrdilo několik diplomatů. Mluvčí centrální vlády uvedla, že vláda nebude bombardovat civilní oblasti, a dodala, že „bezpečnost Etiopanů v Mekele a ve státě Tigraj je i nadále prioritou federální vlády,“ píše Reuters.

V pátek večer nejméně jedna raketa vystřelená z oblasti Tigraje mířila na hlavní město Eritreje Asmaru, uvádí AFP s odvoláním na čtyři diplomaty z regionu. Oběti ani škody stále nejsou známé. TPLF, která na Asmaru zaútočila podobnými zbraněmi před deseti dny, se k útoku nepřihlásila a neučinil tak ani nikdo jiný, píše AFP.

Vedení TPLF také obvinilo ozbrojené síly Eritreje, že vstupují na území Etiopie, ničí uprchlické tábory v oblasti Tigraje a snaží se odvléct na své území lidi, kteří v minulosti z Eritreje uprchli. Agentuře Reuters se tyto informace nepodařilo ověřit.

Ahmed nepustil zprostředkovatele do Tigraje

Etiopský premiér Abiy Ahmed přijal v pátek delegaci Africké unie (AU), která dorazila do Addis Abeby ve snaze zprostředkovat hovory mezi etiopskou vládou a TPLF. Ahmed, který již v minulosti označil mezinárodní snahy o mediaci za „nevítané“, však zástupcům organizace nedovolil odcestovat do regionu Tigraj.

Ahmed po setkání s delegací AU prohlásil, že se jeho vláda snaží zajistit ochranu civilistů v konfliktu a otevírá humanitární koridor. Přivítá prý také zpět ty etiopské uprchlíky, kteří před boji utekli do sousedního Súdánu. Premiér však zároveň dodal, že jeho vláda bude pokračovat v ofenzivě proti „klice TPLF“.

Kvůli konfliktu uprchly z domova desítky tisíc lidí

Současný konflikt propukl 4. listopadu, kdy premiér Abiy Ahmed vyslal do etiopského státu Tigraj armádu poté, co vláda obvinila politickou stranu TPLF z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady.

Informace o průběhu bojů jsou velmi nejasné a zprávy z místa jsou těžko ověřitelné, protože v regionu je od začátku vojenské ofenzivy přerušeno telefonní a internetové spojení. Podle Reuters již v konfliktu podle neověřených informací přišly o životy tisíce osob, boji trpí také civilní obyvatelstvo.

Na čtyřicet tisíc osob uprchlo do sousedního Súdánu. „Súdán potřebuje 150 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) na šest měsíců, aby mohl uprchlíkům poskytnout vodu, přístřeší a zdravotní služby,“ uvedl šéf Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi během návštěvy tábora Um Rákúbá asi osmdesát kilometrů od hranic s Etiopií. Grandi vyzval dárce, aby poskytli prostředky co nejdříve.

Každý den hranici z Etiopie do Súdánu přejde pět set až šest set uprchlíků, píše AFP. Podle serveru BBC News tento počet výrazně klesl od chvíle, kdy hranici do Súdánu začali hlídat etiopští vojáci.