Trump léta neplatil žádné daně, píše NYT. Je to lež, reaguje Bílý dům

Americký prezident Donald Trump v deseti z uplynulých patnácti let neplatil žádné daně z příjmů, píše The New York Times s odvoláním na daňové záznamy, které prý získal. V roce svého zvolení i následujícím podle listu zaplatil na federální dani z příjmů pouze 750 dolarů (zhruba 17 500 korun). Prezident informace odmítl jako lež. Svá daňová přiznání však dlouhodobě odmítá zveřejnit jako první prezident po mnoha letech.

Trumpovy zprávy pro daňový úřad podle listu vykreslují podnikatele, který inkasuje stovky milionů dolarů ročně, ale vykazuje chronické ztráty, což využívá k tomu, aby se vyhnul placení daní. Ze záznamů rovněž vyplývá, že čím dál více závisí na vydělávání z aktivit, které ho jako prezidenta staví do střetu zájmů, píše The New York Times.

Prezidentovi se prý také blíží splatnost dluhů ve výši stovek milionů dolarů, za které se osobně zaručil. Na 300 milionů dolarů (asi sedm miliard korun) je splatných v nadcházejících čtyřech letech. Zároveň mu hrozí audit, jehož výsledky by ho donutily vrátit 72,9 milionu dolarů (1,7 miliardy korun), které získal jako vratku daně poté, co vyhlásil obrovské ztráty.

Nejvíce vydělal v televizi

Vysoce výnosným podnikem naopak byla televizní reality show The Apprentice (Učedník), z níž Trumpovi plynuly příjmy v úhrnné výši 427,4 milionu dolarů (asi deset miliard korun), vyplývá ze záznamů. Oproti tomu realitní byznys, včetně hotelů či golfových rezortů, vykazoval vysoké ztráty.

List dále uvedl, že prezident si odečetl z daní náklady ve výši 70 tisíc dolarů (1,63 milionů korun) za holiče v době vysílání pořadu The Apprentice. Devět Trumpových společností si snížilo daňový základ o celkem 95 464 dolarů (2,23 milionů korun), které na kadeřníka a make-up vynaložila také Trumpova dcera Ivanka.

Z informací deníku rovněž vyplývá, že Trump osobně ručí za dluhy v objemu 421 milionů dolarů (9,8 miliardy Kč), z nichž 300 milionů dolarů je splatných v nadcházejících čtyřech letech. Trump na Twitteru později napsal, že zaplatil na daních mnoho milionů dolarů a že jako každý využívá i daňových úlev a odpisů. Zdůraznil, že ve srovnání s hodnotou svých aktiv má velice nízký dluh.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že veřejnost by měla vědět, komu Trump dluží peníze a zda to může představovat páku, jakou by na republikánského prezidenta měly cizí státy. „Pro mě je to otázka národní bezpečnosti,“ řekla Pelosiová televizi MSNBC.

„Totální lež“

Trump informace na tiskové konferenci v Bílém domě odmítl jako „totální lživou zprávu“. Prohlásil, že daně platí, neposkytl však žádné podrobnosti, napsala agentura AP. Jeden z právníků prezidentovy společnosti Trump Organization ve vyjádření pro The New York Times uvedl, že prezident v uplynulém desetiletí zaplatil na daních miliony dolarů. Údaje v dokumentech, které NYT získal, jsou prý nepravdivé.

Trump zveřejnění svých daňových přiznání dlouhodobě odmítá. The New York Times tvrdí, že získal daňové záznamy Trumpa a jeho podniků pokrývající více než dvě desetiletí.

Zveřejňování finančních a daňových záznamů vysokých ústavních činitelů má v USA tradici a prezidentští kandidáti obvykle tyto záznamy předkládají už za volební kampaně. Trump to ale dosud odmítal s odkazem na vyšetřování ze strany finančního úřadu IRS. Na tiskové konferenci v Bílém domě označil zprávu The New York Times za dezinformaci.

Demokraté považují daňová přiznání za klíčová ohledně prošetřování údajných prohřešků prezidenta Trumpa, jeho poradců a příbuzných a jeho obchodních aktivit. Šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer vyzval na Twitteru Američany, aby zvedli ruku ti, kteří zaplatili na federálních daních více než prezident.

Průměrná americká domácnost loni zaplatila federální daň 9302 dolarů (asi 217 tisíc Kč) z průměrného příjmu 78 635 dolarů (1,8 milionu Kč), připomněla stanice BBC.

Nejnovější zjištění může podle analytiků narušit Trumpův pečlivě budovaný obraz úspěšného podnikatele. Agentura DPA však v této souvislosti upozorňuje, že Trump odmítl zveřejnit své záznamy i před volbami v roce 2016, v nichž se utkal s tehdejší prezidentskou kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou. Když v kampani poukazovala na údajně nízké daňové odvody svého protikandidáta, Trump odvětil, že minimalizace daní svědčí ze všeho nejvíc o jeho chytrosti.