Terorista z Christchurche plánoval vypálit mešity, zaznělo na začátku soudu

Pravicový extremista Brenton Tarrant, který se přiznal k vraždě 51 lidí ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, plánoval zaútočit i na třetí mešitu a svatostánky chtěl po dokonání činu vypálit. Oznámila to novozélandská prokuratura na začátek čtyřdenního jednání soudu, který má vynést rozsudek, informovala agentura AP. Tarrant čelí doživotnímu vězení s možností podmínečného propuštění po 17 letech. Soudce má ale možnost rozhodnout o jeho uvěznění na doživotí bez možnosti propuštění, uvedla agentura Reuters. Takovýto trest nebyl na Novém Zélandu nikdy udělen.

Tarrant byl do soudní síně přiveden v poutech. Na lavici obžalovaných, již bez pout, zato obklopen pěti policisty, neprojevoval podle AP při výpovědích přeživších a příbuzných obětí žádné emoce.

„Udělil sis právo vzít život 51 nevinným lidem, jejichž jediným zločinem –⁠ v tvých očích –⁠ bylo, že vyznávali islám,“ řekla na adresu obžalovaného Maysoon Salamaová, jejíž syn byl mezi Tarrantovými oběťmi. „Prohřešil jsi se nade vše chápání, nemůžu ti odpustit,“ citoval Salamaovou zpravodajský server BBC.

Tarrant na mešity v Christchurchi na novozélandském Jižním ostrově zaútočil při pátečních modlitbách 15. března loňského roku, na lidi střílel z poloautomatických zbraní. Čelí obvinění z vraždy 51 lidí, z pokusu o vraždu dalších 40 a z terorismu. Podle agentury AFP byli všichni zavraždění muslimové a byli mezi nimi i staří lidé, ženy a děti.

Svůj útok Tarrant nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Krátce předtím rozeslal obsáhlý manifest, v němž se označil za rasistu. Napsal, že ho k útoku přivedly protiimigrační motivy a že k myšlenkám na odplatu dospěl během cesty po Evropě, kde ho rozhněvali migranti. Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Breivika, který v roce 2011 v norské metropoli Oslo a na ostrově Utoya zabil 77 lidí.

Prokuratura: Extremista plánoval vypálit mešity

Prokuratura uvedla, že Tarrant po odchodu z druhé mešity v Christchurchi plánoval odjet do nedalekého města Ashburton a zaútočit i na tamní věřící. Mezitím ho však dopadla policie. Tarrant měl ve svém autě kromě dvou poloautomatických útočných pušek AR-15 a dalších čtyř zbraní i kanystry s benzinem, pomocí kterých po útoku plánoval mešity zapálit. Policii později řekl, že lituje, že benzin nepoužil, uvedla prokuratura.

Australan zpočátku vinu popíral, letos v březnu se ale nečekaně ke svým činům přiznal. Může tak být prvním člověkem v dějinách Nového Zélandu, který byl z tohoto činu usvědčen. Zároveň se možná stane také prvním na souostroví, kdo může být za své zločiny odsouzen k doživotí bez možnosti podmíněného propuštění.

Soudní slyšení se koná za přísných bezpečnostních opatření. Přímý televizní přenos ze síně je zakázaný, stejně jako průběžně aktualizovaný písemný on-line přenos. Soudce Mander bude namísto toho po jednotlivých částech soudního jednání informovat média, co mohou z průběhu soudu zveřejnit. Důvodem je především snaha zabránit Tarrantovi v šíření ultrapravicové ideologie, a to včetně například nacistických gest.

Jednání je překládáno do osmi jazyků tak, aby mu rozumělo co nejvíce členů různorodé novozélandské muslimské komunity, uvedla agentura AFP. Přeživší útoku a příbuzní obětí, kteří se nedostanou do hlavní jednací síně, mohou sledovat soudní slyšení přes video v sedmi dalších místnostech. Dodržena tak budou pravidla, která kvůli šíření koronaviru nařizují společenský odstup.