Navalnyj je ve stabilizovaném stavu. Může být převezen do zahraničí, řekli lékaři

Události ČT: Navalnyj je ve stabilizovaném stavu (zdroj: ČT24)

Stav opozičního lídra Alexeje Navalného se stabilizoval. Podle lékařů by mohl být převezen do zahraničí, uvádí agentura TASS. Informaci podle agentury DPA potvrdila i Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Letecký speciál přistál podle serveru FlightRadar v Omsku. Letadlo má kremelského kritika dostat do berlínské nemocnice.  Aktivista je hospitalizován poté, co se zhroutil v letadle na cestě do Moskvy. Vykazoval známky otravy, což lékaři v Omsku nevyvrátili. Zároveň ale dodali, že stopy jedu v jeho těle zatím nenašli. Světoví politici, Navalného spolupracovníci a přátelé se obávají o jeho život.

Podle Reuters zástupce lékařů oznámil, že nemocnice se rozhodla povolit letecký transport Navalného do Německa. Nemocnice podle něj může pomoci s přepravou pacienta na letiště, což by se mělo stát během několika hodin. Navalnyj by měl být přepraven ještě v pátek, řekl novinářům podle agentury TASS Anatolij Kaliničenko, zástupce hlavního lékaře nemocnice v Omsku. Navalného mluvčí Kira Jarmyšová ale upřesnila, že odlet se nemůže uskutečnit dříve, než za sedm hodin. Čili nejspíše v sobotu ráno.

Navalnyj není podle lékařů v ohrožení života, ale zůstává v umělém spánku, informoval dále podle agentury Reuters jeden z lékařů sibiřské nemocnice. Výrazná postava ruské opozice skončila v bezvědomí poté, co se jí ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy udělalo zle a letoun nouzově přistál v Omsku.

Ráno v Omsku přistálo německé letadlo, které mělo Navalného dopravit k léčení do Berlína. Přicestovali s ním i němečtí lékaři, kteří podle mluvčího Kremlu dostali pozvání od ruských kolegů do Omsku na konzultace o Navalného léčbě.

Ruští lékaři dosud transport pacienta odmítali s ohledem na jeho zdravotní stav. V těle pacienta přitom údajně nenašli stopy jedu, ačkoli mluvčí Navalného se domnívá, že byl otráven.

Vedoucí lékařů omské nemocnice Alexandr Murachovskij řekl, že hlavní „pracovní diagnózou“ je metabolická porucha, která vyvolala prudký pokles hladiny cukru v krvi. Podle něj už lékaři vyloučili mrtvici, infarkt či virové onemocnění, včetně nákazy koronavirem. Na kůži a oděvu se sice našly chemikálie, byly to ale běžné látky vyskytující se například v plastových kelímcích.

Odklady s přepravou Navalného jeho mluvčí Jarmyšová označila za nátlak z Kremlu, který se tak podle ní snaží, aby „stopy jedu v těle už nemohly být prokázány“. „Jde jen o to zahladit zločin,“ řekla jeho mluvčí podle agentury DPA ještě před ruským rozhodnutím nechat opozičníka odvézt ven.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že je na ruských lékařích, zda převoz do Německa povolí. Už ve čtvrtek Peskov řekl, že Navalnému přeje brzké uzdravení a že Rusko pomůže s jeho převozem do zahraničí, pokud takovou žádost dostane.

Jed byl pravděpodobně v čaji, řekla mluvčí

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník letěl ve čtvrtek ze sibiřského Tomsku do Moskvy, když se mu udělalo nevolno. Navalného mluvčí Kira Jarmyšová uvedla, že opozičník byl otráven patrně látkou přimíchanou do čaje. Podle lékařů je otrava jednou ze zvažovaných možností.

„Máme několik pravděpodobných diagnóz. Zvažujeme i možnost otravy, ale zatím jsme nenašli stopy jedu v jeho krvi ani moči,“ citovala agentura Ria Novosti zástupce vedoucího lékaře omské nemocnice Anatolije Kaliničenka. Podle něj se vzorky zkoumají v Omsku i v Moskvě.

Přátelé Navalného jej chtějí dostat na kliniku v Berlíně

Let z Německa do Omsku zařizoval filmový producent a lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj. Ten v minulosti  organizoval také převoz zřejmě rovněž otráveného člena protestní hudební skupiny Pussy Riot Pjotra Verzilova.

K převozu do Berlína podle Bizilje udělily ruské úřady veškerá potřebná povolení. Letadlo mělo v Omsku už skutečně přistát, zatím se ale odlet s opozičním politikem nechystá. Lékařské konzilium v omské nemocnici nejdřív uvedlo, že současný zdravotní stav pacienta neumožňuje jeho převoz. V pátek večer ale lékaři podle agentury TASS uvedli, že stav je stabilizovaný a převoz tak možný.

To potvrdila i mluvčí Navalného Kira Jarmyšová. Uvedla také, že pokud Navalnyj zůstane v Omsku, je ohrožen jeho život, protože místní nemocnice nemá dostatečné vybavení. Ruští lékaři ale pozvali německé lékaře, kteří přiletěli pro Navalného, do nemocnice v Omsku na konzultace, což potvrdil i Navalného blízký spolupracovník Leonid Volkov.

Studio ČT24: Ruský politik Navalnyj dál leží v bezvědomí v nemocnici. Lékaři stopy jedu zatím neobjevili (zdroj: ČT24)

„Slyšeli jsme od německého lékařského týmu, že jsou schopni a ochotni přepravit pana Navalného do Berlína a že je to i přání jeho rodiny,“ uvedla organizace Cinema for Peace. „Ruské úřady tvrdí, že se radily s německými lékaři a že cestování pro něj není bezpečné. To není pravda,“ uvedla organizace v prohlášení.  

Murachovskij připomněl, že Navalnyj se zhroutil až poté, co vzlétlo letadlo z tomského letiště, takže lékaři mají důvod se domnívat, že se jeho stav může znovu zhoršit při změně tlaku.

Světoví politici se obávají o život Navalného

Fakt, že Navalnyj zatím zůstává v Omsku, vyvolává znepokojení u evropských politiků. Šéf Evropské rady Charles Michel řekl, že se bojí o osud ruského opozičního politika. 

K Michelovi se přidal také polský premiér Mateusz Morawiecki. „Velmi mě znepokojily zprávy o otravě Alexeje Navalného, o jeho zdraví a o odmítnutí ruských úřadů umožnit jeho převoz z Ruska. Musíme si být na sto procent jisti, že je zajištěna jeho bezpečnost. Polsko podporuje snahy poskytnout panu Navalnému nejlepší dostupnou léčbu,“ napsal na Twitteru.

K nezávislému vyšetření onemocnění Navalného a převozu k léčbě do nemocnice podle přání jeho rodiny vyzvala i Evropské komise.

Také manželka Navalného vyzvala v dopise ruského prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil převoz jejího muže do Německa. Dopis byl zveřejněn na sociálních sítích a zaslán přímo do Kremlu, uvedla agentura Reuters.

Znepokojení stran léčby Navalného v Rusku vyjádřila i mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Liz Throssellová. „Zprávy o tom, co se děje Alexeji Navalnému, jsou velmi znepokojující. Je důležité, aby dostal veškerou adekvátní léčbu nutnou k zotavení,“ řekla Throssellová v Ženevě.

V Česku pak veřejně vyjádřil znepokojení nad událostmi v Rusku například senátor a bývalý velvyslanec Pavel Fischer. 

Opoziční hlas

Navalnyj je vůdčí osobnost ruské liberální opozice a bojovník proti korupci. Ostře se vymezuje proti vládě Vladimira Putina. „Jediným cílem Putina je udržet se u moci do konce života, mít celou zemi jako svůj osobní majetek a zmocnit se jejího bohatství pro sebe a své přátele,“ uvedl na adresu ruského prezidenta začátkem roku.

Vůči Putinovi se Navalnyj, který je dlouhodobě perzekvován ruskými úřady, vymezil naposledy po červnovém referendu o změnách ústavy. Nazval ho „převratem“ a „útokem na ústavu“, připomíná BBC.