Bývalý španělský král Juan Carlos I. pobývá v Emirátech. Madrid opustil kvůli vyšetřování korupce

Bývalý španělský král Juan Carlos I. je od 3. srpna ve Spojených arabských emirátech. V pondělí to potvrdil královský palác v Madridu. Královská rodina už počátkem měsíce oznámila, že bývalý panovník se vystěhoval ze své země, ale neupřesnila kam. Španělská média v uplynulých týdnech spekulovala, že odcestoval do Abú Zabí.

Bývalý panovník čelí vyšetřování kvůli finančnímu skandálu. V dopise synovi a současnému králi Felipemu VI. napsal, že se stěhuje z vlasti v odezvě „na určité epizody svého soukromého života“ a proto, že chce zabránit tomu, aby synovi ztěžoval jeho roli.

Dlouho však zůstávalo tajemstvím, do které země monarcha přesídlil. Až v pondělí to královská rodina prozradila. Jeho výsost Juan Carlos oznámila, „že třetího dne tohoto měsíce srpna se přestěhovala do Spojených arabských emirátů, kde v současnosti pobývá,“ oznámil v komuniké královský palác Zarzuela.

Juan Carlos I. byl hlavou státu od roku 1975 a abdikoval v roce 2014 v synův prospěch. Ve Španělsku a ve Švýcarsku je nyní terčem vyšetřování kvůli finančním machinacím.

Od roku 2018 prokuratura vyšetřovala kauzu týkající se zakázky výstavby vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii, kterou v roce 2011 získalo konsorcium španělských firem. Případ pak převzala prokuratura nejvyššího soudu. Vyšetřování se týká podezření, že Saúdská Arábie zaplatila několika lidem, mezi nimiž je jmenován i Juan Carlos I., úplatek v řádu milionů eur.

V tisku se letos objevily informace, podle nichž někdejší král dostal peníze na švýcarské konto z tajného konta v daňovém ráji spojovaného se Saúdskou Arábií.