Odpověď na bezpečnostní zákon: USA připravují sankce, Londýn nabízí Hongkonžanům občanství

Události: Hongkong a bezpečnostní zákon (zdroj: ČT24)

Americká Sněmovna reprezentantů schválila sankce v souvislosti s bezpečnostním zákonem v Hongkongu. Úřady tak budou moct trestat banky za obchodování s čínskými představiteli, kteří se budou podílet na vymáhání nových pravidel. Podle USA i Velké Británie porušil Peking zavedením bezpečnostního zákona mezinárodní závazky, protože omezuje svobody obyvatel Hongkongu. Londýn už nabídl jeho občanům pomoc při získání britského občanství, Čína pohrozila Británii odvetnými opatřeními.

Londýn ve středu oznámil, že obyvatelům města pod čínskou správou umožní v Británii zůstat až pět let a po dalším roce zažádat o občanství.

Peking však tuto nabídku ostře odmítl. „Pokud britská strana jednostranně změní nynější pravidla, znamenalo by to porušení vlastních stanovisek a mezinárodního práva,“ uvedla čínská ambasáda v Londýně. „Všichni hongkongští krajané, včetně držitelů britského pasu v zámoří, jsou čínští občané,“ zdůraznil později mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

V Hongkongu je nyní okolo 350 tisíc nositelů britského pasu v zámoří (BNO), kteří k návštěvě Spojeného království nepotřebují vízum a mohou tam zůstat až půl roku. Dalších 2,6 milionu lidí je způsobilých k získání tohoto dokumentu.

Speciální podmínky v podobě víz pro obyvatele Hongkongu, kteří budou kvůli nové legislativě v ohrožení, zvažuje i australská vláda. Kabinet „velmi aktivně“ uváží způsoby, jak obyvatele Hongkongu ochránit, řekl australský premiér Scott Morrison.

USA chtějí trestat spolupráci s čínskými představiteli

Americká Sněmovna reprezentantů jednohlasně přijala úpravu, která umožní trestat banky za obchodování s čínskými představiteli, kteří se podílejí na vynucování bezpečnostního zákona. Podobnou legislativu schválil už minulý týden Senát. Nyní předpis podle amerických zvyklostí zamíří ze sněmovny do Senátu, teprve potom jej dostane k posouzení prezident Donald Trump, připomíná agentura Reuters.

Podle předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové bezpečnostní zákon vytvořený v Pekingu znamená jistou smrt principu „jedna země, dva systémy“, podle kterého má být Hongkong Čínou spravován a který městu zaručuje určité svobody a autonomie, jaké jsou ve zbytku Číny nemyslitelné.

„Zákon je brutálním, rozsáhlým zásahem proti obyvatelům Hongkongu. Jeho cílem je zničit svobody, které jim byly slíbeny,“ prohlásila Pelosiová na jednání výboru pro zahraniční věci.

Mluvčí čínské diplomacie následně uvedl, že USA musí legislativu nejen přestat projednávat, natož ji schválit či implementovat. V opačném případě je Peking připraven tvrdě a důrazně odpovědět.

Už ve středu britský ministr zahraničí Dominic Raab pokáral několik britských bankovních domů za to, že bezpečnostní zákon podpořily. „Práva Hongkongu nemohou být obětována pro zisk bankéřů,“ uvedl Raab. Bezpečnostní zákon minulý měsíc podpořily například banky HSBC nebo Standard Chartered.  

Spojené státy kvůli přijetí bezpečnostního zákona už dříve rozhodly o omezení zvláštního statusu Hongkongu, který zahrnuje politickou i obchodní oblast. Speciální přístup USA přitom Hongkongu umožnil udržovat si pozici jednoho z nejvýznamnějších světových obchodních a finančních center.