Francouzský expremiér Fillon zpronevěřil veřejné prostředky. Soud mu uložil pět let vězení

Francouzský soud v pondělí shledal bývalého premiéra Françoise Fillona a jeho manželku vinnými v případu zpronevěry veřejných prostředků při fiktivním zaměstnávání. Fillonovi soud uložil pětiletý trest vězení, z toho tři roky s podmínkou. Jeho manželka dostala tříletý podmínečný trest. Kromě toho musí každý zaplatit pokutu 375 tisíc eur (přes deset milionů korun), informovaly tiskové agentury. Manželé se chtějí proti rozsudku odvolat, oznámil krátce po výroku soudu jejich advokát Antonin Levy, podle něhož je rozsudek nespravedlivý a měl by se konat nový proces.

Skandál kolem podvodnému fiktivního zaměstnávání manželky Penelope otřásl v roce 2017 šancemi konzervativce Fillona na úspěch v prezidentských volbách, což otevřelo cestu k vítězství centristickému kandidátovi Emmanuelu Macronovi.

Soud Fillona usvědčil, že zneužil veřejné prostředky k vyplácení odměn své ženě a dětem za práci, kterou nevykonaly. Penelope Fillonová byla označena za komplice. Rodina se podvodným zaměstnáváním podle francouzské justice od roku 1998 obohatila dohromady o více než milion eur (skoro 27 milionů korun). 

Skandál propukl tři měsíce před prezidentskými volbami v roce 2017, kdy o podezřeních psala francouzská média. Fillon byl původně pokládán za favorita voleb, ale nakonec skončil až třetí, poté opustil francouzskou politiku. Soud se začal případem zabývat letos v únoru.

Penelope Fillonová léta pracovala v dolní komoře francouzského parlamentu pro svého muže a následně pro poslance Marka Joulauda jako asistentka, za což získala plat v celkové výši přes 830 tisíc eur (podle současného kurzu přes 22 milionů korun).

Podle obžaloby ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala, což ale odmítají jak Fillonovi, tak i Joulaud, který rovněž usedl na lavici obžalovaných. Fillon, který vedl v letech 2007 až 2012 celkem tři vlády a předtím byl poradcem Nicolase Sarkozyho, jemuž pomáhal na cestě do prezidentského úřadu, vždy tvrdil, že celá kauza kolem zaměstnávání jeho manželky je „spiknutím levicových sil“.

François Fillon s manželkou
Zdroj: ČTK/AP

Obžaloba však poukazovala na neexistenci skutečných důkazů o její práci, včetně absence výkazů o dovolených. Její mzda dosahovala až devítinásobku té minimální. Prokurátor Aurélien Létocart argumentoval tím, že „setkávání s voliči, vyprovázení dětí do školy, chození na nákupy nebo čtení pošty není zamýšleno jako placená práce“.

Létocart dále poukázal na to, že Fillon měl „hluboký pocit beztrestnosti, jistoty, že jeho postavení každého odradí od toho, aby ho zažaloval“. Přístup Fillona, který „učinil z bezúhonnosti svou obchodní značku“, byl podle Létocarta cynický. 

Podle něj Penelope Fillonová práci pro něj skutečně vykonávala. Macron před několika dny vyzval justici, aby prověřila nařčení, že na vyšetřovatele Fillonova případu někdo vykonával nátlak. „Jakékoli pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti orgánů spravedlnosti je nutné rozptýlit,“ stálo v prohlášení Elysejského paláce. 

  • François Fillon se narodil se 4. března 1954 v Le Mans, jeho matka byla významnou francouzskou historičkou. V roce 1972 vystudoval filozofii, v roce 1976 veřejné právo na univerzitě v Le Mans a ve studiu pokračoval i na Pařížské univerzitě Reného Descarta. Má diplom z práva a z politických věd.
  • Je členem pravicové opoziční strany Republikáni. V politice začínal v polovině 70. let, v roce 1983 se stal starostou města Sablé-sur-Sarthe v západní Francii a byl jím až do roku 2001. V roce 1981 byl poprvé zvolen do parlamentu.
  • V letech 1993 až 1995 byl ministrem pro vysoké školství a výzkum ve vládě Édouarda Balladura, pak byl dva roky ministrem informačních technologií a pošt ve vládě Alaina Juppého.
  • V roce 2002 se stal ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Jeana-Pierra Raffarina; zasloužil se o prosazení reformy penzijního systému a zmírnil také dopady kratšího pracovního týdne zvýšením prostoru pro přesčasy.
  • V roce 2004 se stal opět ministrem pro vysoké školství a výzkum, v následujícím roce však po nástupu Dominiqua Villepina do funkce premiéra o vládní křeslo přišel. Poté se stal poradcem Nicolase Sarkozyho a ve stejném roce byl také zvolen do Senátu.
  • Vždy uhlazený elegán britského stylu, který se rád obléká do luxusních značek, působí podle komentátorů na veřejnosti uměřeně až suše. Fillon je ženatý od roku 1980, s Penelope mají pět dětí.
  • Ve volném čase čte Chateaubrianda, je náruživým vyznavačem alpinismu a kondičního běhu. Od právnické praxe často utíkal k automobilovému závodění, už od dětství pravidelně navštěvoval 24hodinový závod v Le Mans. Sám o mnoho let později usedal za volant a závodil v soutěžích veteránů.