Takový nepolitický výbuch násilí je v Německu výjimečný, komentuje expert nepokoje ve Stuttgartu

Události, komentáře: Vladimír Handl o nepokojích ve Stuttgartu (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé nepokoje bez zjevného politického motivu, které se odehrály o víkendu ve Stuttgartu, nejsou v Německu běžné. V Událostech, komentářích to řekl Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodal také, že zřejmě nešlo o systematicky organizovanou akci, ale o emoční záležitost.

„Není to úplně běžný obraz, který známe z Německa. Ne že by tam neprobíhaly některé akce tohoto druhu, i ve Stuttgartu se to v posledních letech opakovalo, ale v daleko menší míře. Známe velké střety s policií, ale ty byly většinou politicky motivované,“ nastínil Handl.

Ve Stuttgartu se v noci ze soboty na neděli odehrály rozsáhlé nepokoje spojené s rabováním. Výtržností, které následovaly po kontrole mladíka kvůli podezření z držení drog, se zúčastnily čtyři až pět stovek lidí, z nichž 24 bylo zadrženo. Šestnáct předběžně zadržených bylo podle agentury DPA mezitím propuštěno. Zranění utrpělo nejméně 19 policistů.

Podle DPA byl 16letý mladík obviněn z pokusu o zabití. Cíleně kopal do hlavy už ležícího studenta a přinejmenším musel počítat s tím, že mu způsobí smrt, sdělilo státní zastupitelství ve Stuttgartu, které v pondělí požádalo o zatčení sedmi osob. Jeden zatykač byl vydán už v neděli.

Podezřelí jsou podle policie ve věku 16 až 33 let a mají německé, chorvatské, irácké, portugalské a lotyšské občanství. Viněni jsou z rušení veřejného pořádku, nebezpečného ublížení na těle, útoků na strážce veřejného pořádku či krádeže.

Při výtržnostech, které podle policie neměly žádnou politickou motivaci, bylo poškozeno na čtyřicet obchodů, v devíti z nich se rabovalo, a také přes deset policejních aut. Z 24 zadržených má polovina německé občanství, ve všech případech jde o muže. „Násilí je mužské a opilé,“ komentoval to náměstek městského policejního prezidenta Thomas Berger.

Selhat mohl dialog mezi městem, policií a kluby

Handl připouští, že zatím není úplně jasné, co přesně se v sobotu večer ve Stuttgartu stalo. Roli ale podle něj v takových situacích často hraje atmosféra, emoce, alkohol či drogy. Účastníci takových akcí se rychle svolávají přes sociální sítě či aplikace, a jejich počet tak může během několika minut dosáhnout několika stovek, jako se to stalo ve Stuttgartu.

V neposlední řadě mohla k výbuchu přispět i karanténní opatření a určité odmítání autority policie, které lze pozorovat u části mladé generace, míní Handl. Podle něj zřejmě nejde o organizovanou záležitost, která by byla výsledkem systematické kriminální činnosti.

Podle Handla ve Stuttgartu nefungovaly některé preventivní mechanismy ve smyslu setkávání představitelů města, policie a klubové scény. „Ve Stuttgartu tento dialog, který normálně probíhá v Mnichově, Berlíně či Hamburku, neprobíhal,“ upozornil.

„Možná tato prevence tam chybí. Ne že by to zastavilo těch několik nejostřejších hochů, ale v každém případě by to znamenalo, že by se limitoval nárůst. Sami mezi sebou by si dělali větší pořádek, protože jim jde o liberální otevřený Stuttgart, a ne o nějaké policejní město,“ uzavřel odborník z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku