Islamisté zabili na ostrově Čadského jezera desítky vojáků

Události: Útok Boko Haram na čadské vojáky (zdroj: ČT24)

Extremistická organizace Boko Haram napojená na takzvaný Islámský stát povraždila 92 vojáků Čadu. K útoku došlo na ostrově uprostřed Čadského jezera. V oblasti, kde se střetávají hranice čtyř států, deset milionů lidí sužuje hladomor a nemoci. Nájezdy ozbrojenců humanitární krizi ještě prohlubují a uprchlické tábory v okolí plní statisíce nových utečenců.

„Ztratili jsme 92 našich vojáků, poddůstojníků a důstojníků. Je to poprvé, co jsme přišli o tolik mužů,“ prohlásil v televizi čadský prezident Idriss Déby Itno, který se vydal na místo útoku, aby vzdal úctu zabitým vojákům.

„Nepřítel zasadil tvrdý úder naší obraně v této oblasti,“ připustil podle agentury AFP jeden z vysoce postavených důstojníků, který si nepřál uvést své jméno. Útok povstalců na vojáky trval nejméně sedm hodin a pod palbu se dostaly i posily, vyslané vojákům na pomoc. Armáda přišla i o 24 vozidel, včetně obrněných vozů. 

Cílem ozbrojenců z Boko Haram je v oblasti Čadského jezera vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu islámského práva šaría.

Uprchlický tábor u Čadského jezera
Zdroj: ČT24

Povstalci nyní kontrolují území o rozloze několika stovek čtverečních kilometrů v okolí rozlehlého jezera, které leží na hranici Kamerunu, Čadu, Nigeru a Nigérie. Do přilehlých oblastí okolních států pronikají už několik let, v posledních měsících se útoky navíc ještě zintenzivnily.

Konflikt s Boko Haram, který vypukl v roce 2009 v Nigérii, si vyžádal již 36 tisíc životů. Dva miliony lidí kvůli němu musely opustit své domovy. Do celosvětového povědomí hnutí vstoupilo před šesti lety, kdy uneslo tři sta dívek ze školy v Nigérii. Přes vojenské operace, vyjednávání i mezinárodní kampaň za jejich propuštění se stovka dívek dodnes pohřešuje.