Desetitisícové pokuty i vězení. Vláda zpřísnila neukázněným Francouzům postih za porušení karantény

Nová opatření ve Francii (zdroj: ČT24)

Francie hlásí přes třináct set obětí koronaviru a přes dvaadvacet tisíc nakažených a je podle těchto absolutních čísel čtvrtou nejpostiženější zemí v Evropě. I přesto ale přistupovala řada tamních obyvatel k preventivním opatřením dlouho spíše ležérně. Policie proto začala jejich nedodržování nekompromisně postihovat a vláda výrazně zvýšila příslušné pokuty.

Celá Francie je už víc než týden v karanténě. Lidé smí vycházet pouze s vytištěným či vlastnoručně napsaným čestným prohlášením, ve kterém je uveden jeden z povolených důvodů vycházky, například cesta do práce, k lékaři, péče o blízké či nákup potravin. Plošný zákaz vycházení v zemi zatím neplatí, vláda nechává zavádění opatření na jednotlivých městech.

„Teď je ve Francii několik desítek míst, kde platí zákaz vycházení, zejména v noci. Několik jich existuje v okolí Paříže, ale často jsou na severu a zejména na jihu, kde jsou Francouzi mnohem méně disciplinovaní než v jiných částech země,“ podotýká zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Třeba v Nice podle něj museli zavřít známou Anglickou promenádu. Uzavřené jsou i pláže kolem Atlantského oceánu či nábřeží podél Seiny, protože lidé nerespektovali nařízení a během karantény chodili na procházky často ve skupinách.

Pokuta 3700 eur nebo šest měsíců vězení

Francouzi nařízení dodržují pouze částečně, ale situace se výrazně zlepšila. „Možná k tomu také pomohlo, že policisté začali velmi intenzivně provádět kontroly a hned v prvních dnech udělili asi sto tisíc pokut,“ dodal Šmíd s tím, že vláda také zpřísnila trestní postih za porušení karantény.

„Pokud bude někdo chycen několikanásobně, tak zaplatí 3700 eur (přes 135 tisíc korun). Když se to stane čtyřikrát za sebou během jednoho měsíce, může jít také dotyčný na šest měsíců do vězení,“ upřesnil zpravodaj.

Zpravodaj ČT Šmíd: Policie nekompromisně pokutuje všechny, kteří nedodržují karanténu (zdroj: ČT24)

Roušky se ve Francii moc nenosí

Na rozdíl třeba od Česka není ve Francii obvyklé nosit kvůli šíření koronaviru roušky. „Lidé je nosí naprosto výjimečně. Na základě zkušeností ze svého okolí bych řekl, že roušku nosí jen asi každý pátý Francouz,“ přiblížil zpravodaj ČT.

Roušky podle něj často nemají ani policisté či prodavači v obchodech, nenosí je ani televizní moderátoři. Mají je naopak lidé v metru, kudy pochází mnoho lidí. Teprve v úterý zakázaly úřady tradiční trh v Paříži, kam chodily stovky lidí a jen třeba pětina či šestina nosila podle Šmída roušky.

„Na lidi s rouškami pohlížejí Francouzi podezřele, a to ze dvou důvodů – buď se domnívají, že jste sám nemocný, nebo to vnímají tak, že ji berete zdravotníkům,“ uzavřel Šmíd.