Trump vyzval k urychlenému schválení léků na koronavirus

Prezident Donald Trump vyzval americké zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus. Mezi nimi zmínil i remdesivir, který vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář. Počet nakažených v USA ve čtvrtek překonal hranici deseti tisíc, přes 150 jich už nemoci podlehlo, uvedla univerzita Johnse Hopkinse.

„Musíme odstranit veškeré překážky,“ prohlásil Trump na tiskové konferenci a dodal, že by proti koronaviru mohla být využita rovněž látka hydroxychlorochin, která se nyní používá pro léčbu malárie. „Mohlo by to změnit pravidla hry, ale také nemuselo,“ připustil prezident.

Šéf Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Stephan Hahn prohlásil, že zvažuje všechny možnosti a že se úřad soustředí především na léky, které jsou již schváleny pro léčbu jiných nemocí.

Viceprezident Mike Pence varoval, že USA zřejmě v příštích několika dnech zaznamenají prudký nárůst nových případů koronaviru. Je to podle něj způsobeno tím, že se nashromáždily nevyhodnocené testy, jichž je stále větší množství. Lékaři s jejich pomocí nově prověřují především pacienty se symptomy nákazy.

Podle univerzity Johnse Hopkinse, která situaci ohledně koronaviru celosvětově sleduje, vzrostl počet nakažených v USA oproti předchozímu dni o více než tři tisíce případů na 10 775. Obětí nákazy univerzita eviduje 154, ve středu jich bylo 118.

Podle Trumpa zaplatí celý svět za čínské mlčení

Trump řekl, že svět zaplatí „vysokou cenu“ za to, že Čína původně sdílela příliš pomalu informace o nové nákaze, jež se poprvé objevila ve městě Wu-chan. „Bylo by mnohem lepší, pokud bychom tohle všechno věděli o pár měsíců dřív, mohlo se to podařit udržet v jednom čínském regionu, odkud to přišlo,“ řekl Trump, přičemž ohledně nákazy znovu použil spojení „čínský virus“, proti čemuž Peking opakovaně protestuje. „Svět zaplatí vysokou cenu za to, co udělali,“ dodal.

Peking nejprve čelil kritice kvůli nedostatečné transparentnosti ohledně šíření viru v zemi. Následně zavedl mimořádně přísná karanténní opatření, načež se šíření viru zpomalilo. Čínské úřady za středu poprvé od vypuknutí epidemie nezaznamenaly žádný nový případ infekce. „Můžeme věřit tomu, co nyní říkají? Doufám, že je to pravda,“ prohlásil k nulovému počtu nově nakažených Trump. „Kdo ví, doufám, že je to pravda,“ dodal.

Nasazení Národní gardy a lodě jako polní nemocnice

Šéf americké Národní gardy prohlásil, že by se do snah o zastavení šíření viru mohly zapojit až desetitisíce jejích příslušníků. Podle Trumpa velké výletní lodě, které momentálně nesmějí vyplouvat, by zase mohly být využívány jako polní nemocnice.

Americké ministerstvo zahraničí vyhlásilo nejvyšší stupeň varování, jímž silně doporučuje Američanům necestovat do zahraničí. Zároveň vyzývá ty občany, kteří již za hranicemi jsou, aby se vrátili do země, pokud v cizině neplánují zůstávat dlouhodobě. Agentura AP upozorňuje, že doporučení není závazné a vzhledem k mnohým omezením jiných států a počtu zrušených letů nebude mít valné dopady.