Francouzská kavárna patří na venkov. Vláda oživuje vylidněné vesnice novými podniky

Události: Oživování francouzských vesniček novými kavárnami (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda představila unikátní projekt na oživení opuštěných vesnic. Pomoci chce hlavně kavárnám a barům, kolem kterých se soustřeďuje společenský život. V blízké době jich plánuje otevřít rovnou několik stovek.

Řada francouzských vesnic se pomalu vylidňuje. Postupně zavírají obchody, pekárny, ale především bary a kavárny, které vždy hrály i sociální roli. Třeba v městečku Girancourt s devíti sty obyvateli nezůstala otevřená ani jediná kavárna. Majitel té poslední odešel před půl rokem do důchodu, protože ho trápilo špatné zdraví.

Život jako by se zastavil v celé vesnici. „Je nutné udržovat podobná místa, chránit jejich charakter, kolem skleničky či dobrého jídla se lidé potkávají nejvíce, na to nesmíme zapomenout,“ míní bývalý majitel podniku Le Petit Campagnard Dominique Vancon.

Organizace S0S „Tisíc kaváren“ už spustila s finanční podporou státu projekt na oživení vesnic. Nově otevřené bary a kavárny získají výhody včetně toho, že nebudou muset platit nájem.

Zájem o projekt je veliký napříč zemí

O pomoc už požádali na radnicích v šesti stovkách míst. „Po celé Francii se nám přihlásilo na osmnáct set lidí, kteří by chtěli podobné bary či kavárny vést, tady v Girancourt se o místo uchází dvanáct lidí,“ oznámila ředitelka projektu SOS 1000 Café Chloé Brillonová.

Žádost podává radnice, která také spolu se členy organizace SOS tisíc kaváren nového majitele vybírá. „Musí vymýšlet různé akce, mít nápady. Například bývalý majitel, který tu byl téměř čtvrtstoletí, pořádal každý čtvrtek karetní hry, soutěže v petanku či spoluorganizoval bleší trh. Tím se vytvářejí sociální vazby a chodí stále více lidí,“ podotkl starosta Girancourtu Yannick Villemin.

Oživování center menších míst především v chudších zemědělských regionech je jednou z vládních priorit. Mělo by mimo jiné zpomalit odliv obyvatel z vesnic do větších měst.