Počet obětí koronaviru stoupl za jediný den o sedm desítek. Čína dokončila nemocnici ve Wu-chanu

Čína hlásí čtyři tisíce nově nakažených koronavirem za pouhý den (zdroj: ČT24)

Čína ve městě Wu-chan dokončila výstavbu druhé nové nemocnice s 1500 lůžky, která poslouží pacientům infikovaným novým typem koronaviru. Počet nakažených v zemi stoupl na víc než 28 tisíc, mrtvých je 563. Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet nakažených na výletní lodi Diamond Princess, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu, se zvýšil z deseti na dvacet. Třináctý případ hlásí Německo.

Podle WHO připadá osmdesát procent případů nakažených na provincii Chu-pej, odkud se nákaza šíří, a 99 procent na Čínu. Nejvíce nakažených mimo Čínu hlásí Japonsko (45), Singapur (28) a Thajsko (25). Mimo Čínu podlehli koronaviru dva lidé – jeden v Hongkongu a druhý na Filipínách.

Chu-pej ohlásila ke čtvrtečnímu ránu tamního času dalších 70 obětí. Počet úmrtí v této provincii tak vzrostl na 549. Celková bilance potvrzených případů nákazy tam vzrostla na 19 665 lidí.

  • Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit z města Wu-chan ve střední Číně. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním).
  • Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.
  • Zdroj: ČTK

„Daleko více se testuje a je lepší monitoring případů. Zatímco dříve umírali lidé doma, na ulici nebo i v nemocnici, aniž by se na ně testy dostaly,“ hodnotí prudký nárůst nemocných zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

„Úřady také snížily kritéria pro testování pacientů – už stačí jen příznaky jako horečka a dýchací problémy, předtím se vyžadoval i snímek plic, který by ukazoval zánět, což vylučovalo menší nemocnice, které neměly tak dobré zařízení, aby snímky plic mohly udělat. Systém se zlepšuje, i když lékaři ve Wu-chanu říkají, že oficiální počet obětí a nemocných nevystihuje skutečný počet, který je daleko větší,“ poznamenala zpravodajka.

Nemocní s mírnějšími příznaky jsou ve Wu-chanu umísťováni do provizorních zdravotnických zařízení, která rychle vznikají přeměnou sportovních a kulturních center či výstavišť. Podle fotografií se jedná o obrovské prostory s řadami hustě natěsnaných lůžek, která od sebe nejsou nijak oddělena. Ve čtvrtek ale Čína, oznámila, že ve městě dokončila další nemocnici pro nakažené.

Na dvacet se z deseti zvýšil počet nakažených koronavirem na výletní lodi Diamond Princess, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu. Oznámilo to japonské ministerstvo zdravotnictví. Tamní úřady se po následujících čtrnáct dní rozhodly držet v karanténě všech 3711 lidí na palubě.

Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval. Vysoká pohotovost panuje ve městě Naha, metropoli prefektury Okinawa, kde v sobotu z lodi vystoupilo 13 pasažérů. Na palubu se podle listu Japan Times nevrátili.

Odborníci vyjádřili obavy, že případná epidemie by mohla ohrozit olympijské hry, které v Tokiu začínají v červenci.

Zpravodajka ČT Šámalová: Mezi lidmi v Hongkongu je poměrně panika (zdroj: ČT24)

„Bitky“ o toaletní papír v Hongkongu

V Hongkongu zase zůstává na palubě lodi World Dream 3600 cestujících a členů posádky. Opustit ji budou moci až po absolvování testu, zda nejsou nakažení. Lodi bylo zamezeno v cestě do tchajwanského přístavu Kao-siung poté, co vyšlo najevo, že u tří lidí z předchozí cesty plavidla byla zjištěna nákaza. Přes třicet členů posádky má kašel, horečku nebo je bolí v krku.

Více než dvě desítky aerolinek pozastavily, anebo omezily lety do Číny. Několik států, včetně USA, zakázálo vstup do země komukoli, kdo byl v předchozích dvou týdnech v Číně. Nově tak učinil Tchaj-wan a zákaz rozšířil i o ty, kteří se vyskytovali v Hongkongu či Macau. Samotný Hongkong příchozí z Číny umístí na 14 dní do karantény.

Podle Šámalové zavládla panika mezi lidmi v Hongkongu, někteří stojí fronty na roušky nebo vykupují zásoby rýže nebo základní potřeby. „Viděli jsme bitky o toaletní papír,“ popsala zpravodajka situaci v hongkongských supermarketech.

Tchaj-wan též zakázal na ostrově kotvit všem mezinárodním výletním lodím. Mnoho turistů z lodi Diamond Princess, která v přístavu Ťi-Lung na severu ostrova kotvila 31. ledna, se vydalo na jednodenní výlet do vnitrozemí, uvedly místní úřady.

Německo ve čtvrtek potvrdilo třináctý případ nákazy novým typem koronaviru. Jde o manželku jednoho ze zaměstnanců firmy Webasto z bavorské obce Stockdorf u Mnichova, která je ohniskem nákazy virem v zemi. Třetí případ nakažení ohlásila také Británie.

Testování léku, který pomáhal vyvinout Čech

Nový koronavirus se začal šířít v lednu z města Wu-chan ve střední Číně. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky. U některých pacientů může vést k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

V Ženevě se příští týden sejdou experti, kteří mají stanovit priority výzkumu a vývoje léků. „Chceme spojit ty nejlepší pracovníky, kteří mají s koronavirem zkušenosti, abychom mohli přijít s komplexním výzkumným programem,“ říká Maria Van Kerkhoveová ze Světové zdravotnické organizace.

V Číně by u pacientů nakažených novým koronavirem měly začít klinické testy léku remdesivir, který vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.