Ani devět měsíců od požáru Notre-Dame není jisté, že katedrála půjde zachránit

Horizont ČT24: Ani devět měsíců od požáru Notre-Dame není jisté, že půjde zachránit (zdroj: ČT24)

Před bezmála devíti měsíci začala v Paříži hořet katedrála Notre-Dame. Do dnešních dnů neznají odborníci přesný rozsah škod. Někteří se obávají, že například klenby mohou být poškozeny více, než se původně předpokládalo. Počátkem tohoto roku měla začít celková rekonstrukce, stále se ale odkládá.

Katedrála Notre-Dame ještě není zachráněna. Její současný stav experty stále více znepokojuje. „Stále nemůžeme zaručit, že se katedrála zcela nerozpadne,“ říká hlavní architekt rekonstrukce Notre-Dame Jean-Louis Georgelin.

„Nedokážeme odhadnout přesný stav klenby, k tomu je potřeba odstranit všechny sutiny a provést potřebnou analýzu. Začali jsme na severní straně a je to opravdu těžký úkol, naši lidé jsou pro tuto práci vybaveni horolezeckými lany,“ vysvětlil Georgelin.

Skutečný stav katedrály bude možné odhadnout až po odstranění lešení. Pak bude možné začít s rekonstrukcí a vyhlásit architektonickou soutěž o její podobu. To je optimistický scénář. O tom druhém, kdy se může ukázat, že klenby jsou v opravdu špatném stavu, raději nikdo nemluví.

Když loni 15. dubna krátce před 19. hodinou vyšlehly ze střechy katedrály plameny, lidé je sledovali v naprostém šoku. Mnozí se obávali toho, že z této významné součásti francouzské historie a z jejích symbolů nezůstane vůbec nic.

Od časného rána přicházeli Pařížané i turisté do bezprostředního okolí katedrály podívat se, co z ní zůstalo, a s ulehčením konstatovali, že obě věže jsou na svém místě.

Katedrála přišla ale o svůj krov a štíhlou věž z 19. století, oheň poškodil i část klenby a střešní krytiny. Na její obnovu vznikla celonárodní sbírka, nadace, firmy i jednotlivci přislíbili částku převyšující v přepočtu dvacet miliard korun. Desetina z ní už je reálně k dispozici.

Během odstraňování následků škod přišly komplikace v podobě olověného prachu, kvůli němuž bylo v září, v den zahájení školní roku, uzavřeno pět škol v okolí Notre-Dame. 

Prezident Emmanuel Macron slíbil, že obnova katedrály by měla být hotova do zahájení olympijských her v roce 2024. Samotná rekonstrukce ovšem ještě ani nezačala.