„Totální škoda." Pojišťovna vyplatí přes padesát milionů korun lidem ze zničeného prešovského domu

Více než dva miliony eur (51,1 milionu korun) dostanou od pojišťovny obyvatelé panelového domu ve východoslovenském Prešově, který na začátku prosince poškodila exploze plynu a následný požár. Informuje o tom slovenský server Aktuality.sk. Dvanáctipatrový dům musel být kvůli silnému poškození nakonec celý zbourán.

„Pojistné plnění, které náleží poškozeným po odečtení nároků třetích stran, převedeme na účet Společenství vlastníků bytů Mukačevská 7 v nejbližších dnech,“ řekla webu mluvčí pojišťovny Generali Katarína Kukurová. Uznali „totální škodu“ a vyplatí nejvyšší možnou částku, na jakou byl dům pojištěn.

U stejné pojišťovny jako společenství vlastníků si svůj soukromý majetek v bytech pojistilo samostatně i několik obyvatel zničeného panelového domu, obyvatelé okolních domů, na kterých výbuch plynu rozbil okna a balkony, a někteří motoristé, kterým trosky poškodily auta.

„Do dnešního dne jsme našim klientům vyplatili už více než 110 tisíc eur (2,8 milionu korun) z pojištění majetku,“ uvedl ředitel úseku pojistných událostí Juraj Páleš. Likvidace škod se podle něj uskutečnila ve zrychleném režimu.

V Prešově začala demolice domu poničeného výbuchem. Na místo dorazil obří jeřáb (zdroj: ČT24)

Ve sbírce se vybralo 87 milionů

V pondělí město Prešov na svých stránkách informovalo, že z veřejné sbírky vyplatilo šestatřiceti poškozeným prvních bezmála 350 tisíc eur (8,8 milionu korun). Na transparentní účet přispěli lidé, firmy a další instituce zatím částkou 3,4 milionu eur (téměř 87 milionů korun).

Výbuch plynu a následný požár z 6. prosince nepřežilo sedm lidí, jeden člověk je stále nezvěstný. Nepodařilo se ho najít ani při bourání budovy, které měla na starosti specializovaná firma z Česka.

Policie při vyšetřování tohoto největšího neštěstí svého druhu v novodobých dějinách Slovenska obvinila z obecného ohrožení tři dělníky, kteří podle ní při stavebních pracích prorazili plynové potrubí u obytného domu.