Rakouská policie dopadla Afghánce, který zaútočil v azylovém zařízení a na útěku zabil muže

Rakouská policie dopadla v okolí Lince Afghánce, který odpoledne v obci Wullowitz u hranic s Českem pobodal pracovníka azylového zařízení a na útěku dalšího člověka zabil. K útoku došlo asi dva kilometry od Dolního Dvořiště a nebylo jasné, zda útočník prchl do rakouského vnitrozemí, nebo na českou stranu. Do pátrací akce se proto zapojila i česká policie.

Dopadení útočníka potvrdila rakouská policie na Twitteru.

Pobodaného třiadvacetiletého zaměstnance ubytovny pro žadatele o azyl po útoku převezli do nemocnice v Linci, podle rakouských médií je v ohrožení života. Proč jej muž napadl, zatím není jasné. Podle prvních informací útočník v azylovém zařízení nebydlel.

Ze zařízení ujel 33letý muž na kole. Nedaleko pak narazil na 63letého muže, kterého několikrát bodl zatím neznámým ostrým předmětem. Nešlo o stejnou zbraň jako v azylovém zařízení. Napadený, který byl podle agentury APA místním zemědělcem, na místě zraněním podlehl. Právě s jeho vozem útočník následně ujel.

Rakouská policie v příhraničí nejprve vyhlásila rozsáhlé pátrání, do kterého se zapojily vrtulníky, a Rakušané požádali o pomoc českou policii. Ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru vpodvečer uvedl, že „byla přijata veškerá potřebná opatření na ochranu našich občanů.“

Afghánec je podezřelý z trestných činů vraždy a pokusu o vraždu. Podle mluvčího hornorakouské policie Davida Furtnera není jasné, jaký má v Rakousku pobytový status.

Na čin zareagovala protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Předseda její hornorakouské organizace Manfred Haimbuchner vyzval, aby úřady vyslaly jasný signál směrem k imigrantům. „Nejste tu vítáni, když si chcete své domnělé právo prosazovat násilím a nožem,“ řekl Heimbuchner. Politik, který je zároveň zástupcem hejtmana spolkové země Horní Rakousy, rovněž vyzval ke svolání zemské bezpečnostní rady.